Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Tra
0 Novih vijesti

[NAJAVA] EPK susjedstvo Jelenje: Dan kad je pukla brana

Robert Marčelja i Jasminka Matrljan predstavili sutrašnja događanja

Kultura i tradicija
Tipografija

Program će se u petak poslijepodne održati na tri lokacije – u Domu kulture Dražice, Lukežima i Podkilavcu, a aktivnosti započinju u 16 sati upoznavanjem jelenjskih udruga kroz program »Jelenje u 5 stanica«

Dan kad je pukla brana« naziv je programa Susjedstva Jelenje, jednog od programskih pravaca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture koje okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje sa susjedstvom iz jedne od dvadeset sedam zemalja članica Europske unije, koji će biti održan u petak na nekoliko lokacija u općini Jelenje.

»Dan kad je pukla brana« program je koji se odvija u kontekstu mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, Rječine i Općine Jelenje kao najvećeg vodozaštitnog područja Primorsko-goranske županije, program kojim se ističu prednosti i ograničenja života zajednice ovog područja, a kako je najavljeno, ovim programom Susjedstvo Jelenje poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom.

Program će se tijekom poslijepodneva održati na tri lokacije – u Domu kulture Dražice, selu Lukeži i Podkilavcu, a aktivnosti započinju u 16 sati upoznavanjem jelenjskih udruga kroz program »Jelenje u 5 stanica«, uz prijevoz organiziranim autobusom. Program uključuje upoznavanje s radom udruga i građanskih inicijativa susjedstva Jelenje i vođenje kroz Općinu Jelenje, od strane Ade Maršanić, a koje će trajati do 18 sati. Zainteresirane posjetitelje kroz pet će stanica voziti autobus, za koji su potrebne prethodne prijave na e-mail adresu info@visitjelenje.hr, do petka, 11. rujna u 12 sati, odnosno do popunjenja mjesta.

Polazak je u 16 sati s autobusne stanice u centru Dražica. U sklopu Dnevnog boravka čitaonice Dražice održava se likovna radionica izrade nakita i glinenih pločica, od 16 do 18 sati. Program svečanog otvorenja počinje u 18 sati na Trgu mlikarice u Dražicama, uz KUD Zvir Jelenje i preuzimanje vremenske kapsule od Susjedstva Praputnjak. Najavljeno je potom, u Domu kulture Dražice, predstavljanje europskog susjedstva – Global Water Partnership Mediterranean, Grčka, kao i otvorenje multimedijalne izložbe – Marc Räder (DE) i Jasenka Bulj (HR), Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.

U Lukežima, kod čitaonice, u fokusu programa koji organizira ŠRD Rječina je Rječina, a program se sastoji od izložbe fotografije podvodnog svijeta Rječine u prostorima udruge ŠRD Rječina i izlaganja pobjedničkog rada OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019. godine, skulpture Regata, autorice Sandre Ružić. Domaćin na Dubini je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji će predstaviti lokalitet i govoriti o aktivnostima koje su se tamo odvijale, uključujuči eksploataciju šljunka i sanaciju lokaliteta, koji je ujedno i vodozaštitni bazen.

U programu Planinarskog društva Obruč u Podkilavcu, kod čitaonice Podkilavac, gostuje Emil Mandarić, slijepi planinar i umjetnik koji će govoriti o svom iskustvu planinarenja koje je unatoč osobnom hendikepu pretvorio u iznimno iskustvo te će tom prilikom izložiti kip Mlikarice i druge kipove.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.