Navigacija

Glavni meni

22
Sri, Svi
0 Novih vijesti

Novi socijalni program i zdravstvena zaštita

Novim mjerama unaprijeđen postojeći socijalni program

Općinska uprava
Tipografija

Od lipnja 2017. godine na snazi je novi paket socijalnih mjera za pomoć u rješavanju egzistencijalnih problema. Nova snaga Jelenja, sukladno najavama i programu, proširila je oblike pomoći na koje mještani imaju pravo, a "pokrivene su" sve kategorije stanovništva, od najmlađih do najstarijih.

Obrasci na kojima se može podnijeti zahtjevi za određeni oblik pomoći mogu se dobiti u Općini Jelenje ili se mogu preuzeti u elektronskoj formi na internetskoj stranici: www.jelenje.hr. U obrascima je navedena dokumentacija koju podnositelji zahtjeva moraju priložiti uz isti.

Kvalitetna socijalna skrb i kontinuirana briga o mještanima važan je zadatak i prioritet ove općinske uprave, a paketi mjera nastali su upravo u razgovoru s mještanima i njihovim potrebama, pa su mjere podijeljene u nekoliko kategorija: po zahtjevu mještana, financiranje programa i medicinske usluge.

Treba naglasiti da pravo iz socijalnog programa ostvaruju korisnici koji žive na području općine Jelenje i ispunjavanju jedan od ovih uvjeta: socijalni uvjet, na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb Rijeka ostvaruje se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Prema prihodovnim uvjetima pravo na neki oblik općinske potpore stječe samac s prihodom do 1.500 kuna, dvočlane obitelji s prihodom do 2.200 kuna, tročlane obitelji s 2.900 kuna te četveročlane obitelji s 3.500 kuna prihoda, a ako obitelj ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 500 kuna. Prava iz socijalne skrbi mogu ostvariti i branitelji i članovi njihovih obitelji, djeca ratnih i civilnih invalida Domovinskoga rata, kao i korisnici doplatka za djecu te dobrovoljni darivatelji krvi.

Općina osigurava pomoć roditeljima novorođenog djeteta u iznosu od 2.000 kuna, a po zahtjevu ostvaruje se i pravo na besplatnu prehranu dojenčadi i male djece. Za djecu predškolskoga uzrasta Općina s 900 kuna na mjesec sufinancira boravak u dječjem vrtiću Grobnički tići u Podhumu ili u dječjem vrtiću s područja druge općine. Treba napomenuti da pravo na 100% sufinanciranje mogu ostvariti roditelji (ili samohrani roditelj) koji su zaposleni i čiji ukupni prihodi ne prelaze imovinski cenzus od 1.500,00 kn po roditelju.

Što se školaraca i studenata tiče, Općina Jelenje sufinancira školske užine, marende za osnovnoškolce, a pravo ostvaruju roditelji po socijalnom ili imovinskom cenzusu, kao i invalidi domovinskog rata bez obzira na skupinu. Sufinancira se i produženi boravak u školi Jelenje, za učenike od 1. do 4. razreda, kao i troškove prijevoza učenika i studenata, a Općina Jelenje pobrinula se i za financiranje javnog prijevoza osobama s invaliditetom, kao i darivateljima krvi ako su krv darivali 50 puta ili više za muškarce i 40 puta ili više za žene. Pravo na sufinanciranje prijevoza i stručne pratnje ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju.

Osiguran je i dokup besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, a naredne godine kupit će se novi udžbenici koji će biti na snazi iduće četiri godine. Tako će naši osnovnoškolci i njihovi roditelji u dugom periodu koji je pred nama biti rasterećeni većih financijskih sredstava početkom svakog rujna. Nastavljen je i trend stipendiranja učenika. Stipendije darovitim studentima iznose 800 kuna, a za darovite učenike 400 kuna mjesečno. Socijalno ugroženi učenici srednjih škola primaju mjesečne stipendije u iznosu od 300 kuna.

Po zahtjevu mještana moguće je odobriti jednokratnu pomoć korisniku koji zbog trenutnih okolnosti (npr. bolesti ili smrti člana obitelji, elementarnih nepogoda, gubitka posla i slično) nije u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe u iznosu do tri tisuće kuna na godinu.

Svim mještanima s područja općine Jelenje omogućena je bolja zdravstvena zaštita, u vidu besplatnih preventivnih pregleda. Naime, Općina Jelenje potpisala je Ugovor o poslovnoj suradnji s renomiranom Poliklinikom Ivaniš iz Rijeke o specijalističkim ultrazvučnim pregledima vrata, štitne žlijezde, dojki, trbuha, male zdjelice, prepona i pazuha (svi prehrambeni organi, 1. čvorovi, orijentacijsko probavni trakt). Svi koji žele otići na preventivni pregled, nakon potvrde odabranog liječnika obiteljske medicine, trebaju se javiti u Općinu Jelenje, gdje će im biti izdana potvrda za besplatni pregled.

Mještanima općine Jelenje koji zadovoljavaju kriterije Općina sufinancira i troškove prehrane uz osiguranu dnevnu dostavu toploga obroka, kao i troškove stanovanja, ogrjeva i pomoć u hrani i osnovnim životnim potrepštinama. Općina Jelenje redovito surađuje s humanitarnim udrugama te potpomaže njihov rad.

Sredstva za darivanje također se osiguravaju iz općinskoga proračuna. Predškolce se daruje u povodu blagdana sv. Nikole, a lani je za tu priliku Općina osigurala nekoliko stotina slatkih poklon-paketa. Umirovljenike, invalidne i teško bolesne osobe Općina daruje dva puta na godinu, prema imovinskom cenzusu, koji je povećan na 2500 kn - za Uskrs i Božić. Prošle je godine tim povodom ukupno podijeljeno više od 1500 paketa.

Iz Općinske uprave javljaju kako kontinuirano razmišljaju o novim mjerama pomoći pa će tako uskoro biti omogućena palijativna skrb, logoped i razne humanitarne akcije koje će dodatno pospješiti program pomoći potrebitim mještanima.

Ovim putem Općina Jelenje se zahvaljuje Primorsko-goranskoj županiji, Župi Jelenje te udrugama s kojima usko surađuje vezano uz poboljšanje kvalitete života na području općine Jelenje.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.