Navigacija

Glavni meni

22
Sri, Svi
0 Novih vijesti

Najmlađi o Ričini: Nova slikovnica koja valorizira naš zavičaj

S promocije slikovnice

Kultura i tradicija
Tipografija

Djeca su u slikovnici za svoje vršnjake pisala o izvoru Rječine

Udruga Margareta Cro Art iz Podkilavca predstavila je slikovnicu »Rječina – Ričina« napisanu na književnom jeziku i grobničkom dijalektu, a za naslove priča i imena djece korištena je i glagoljica.

Evo što je o slikovnici rekla Margareta Krstić:

Slikovnica je nastala na likovnim radionicama Udruge, a autori tekstova i ilustracija su bila djeca školskog uzrasta, pa je na kraju slikovnice objavljen i kratki životopis djece, odnosno ono što vole i čime se bave. Na koricama se nalazi i popis grobničkih izraza koji se upotrebljavaju u slikovnici, a napisano je i objašnjenje za one koji ne govore čakavski dijalekt. U rječniku tako možemo naći izraze poput za se moći (brzo), pjezgale (tukle, lupale), hrušće (grane), čuda štentali (dugo se zadržali), kačka (zmija), muka (brašno) ili hajica (haljinica)... ali i čuda drugih domaćih izraza, da se ne pozabe.

Djeca su u slikovnici za svoje vršnjake pisala o izvoru Rječine, kako znaju da se tu crpi voda za cijeli grad Rijeku, dotaknuli su se i ekologije pa ističu da »ako neko nestašno dite hiti hartu od cikulade ili pekmeza i vrićicu od bonbonih va travu ili potok, badne ga štapićen va rame dobra vila da se spameti ča muj storit«

Djeca su pisala i o prijateljstvu među životinjama koje slave rođendan Rječini uz obećanje da neće jedni druge pojesti. Napisala su i tekst inspiriran legendama pa pišu i o mraku koji odnosi malu djecu ako ostaju prekasno vani.

Pišu i istinite priče o mlinu koji se nalazi na Rječini i još uvijek je u upotrebi, ali na Grobničkom polju nema više ni pedlja obrađene zemlje, ne sije se pšenica kao nekad, ne sadi kukuruz, pa mlinar i nema što raditi.

Ali zato se djeca igraju mobitelima i sjede uz Rječinu, a neki bace i udicu. Dolinom Grobnišćine teče bistro zelena rijeka u kojoj ima rakova i pastrva. Uz Rječinu žive i vrtni patuljci i dobra djeca koja čuvaju čistoću Rječine, napisali su najmlađi.

Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja pozdravio je djecu i roditelje i izrazio zadovoljstvo što je u kratko vrijeme ovo već drugi projekt koji Margareta Krstić provodi s djecom bez obzira na tešku situaciju nastalu pandemijom.

Projekti se provode duže vrijeme i sada su privedeni kraju. Izložene su i slike nastale na radionicama koje nisu uvrštene u slikovnicu, a izloženo je šest umjetničkih knjiga minijaturnih slika autorice Margarete Kristić.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.