Navigacija

Glavni meni

22
Sri, Svi
0 Novih vijesti

Hike i Bike: Virtualni vodiči da ne lutate Jelenjem

Komunalni info
Tipografija

Platforma hike.visitjelenje.hr dostupna je za računala, tablete i mobitele i objedinjuje sve planinarske puteve do planinarskog doma Hahlić, a bike.visitjelenje.hr objedinjuje biciklističke staze u općini Jelenje

Općina Jelenje odnedavno za sve posjetitelje ima spremne virtualne vodiče pod nazivom »Jelenje Hike« i »Jelenje Bike«, koji objedinjuju planinarske puteve za Hahlić, ali i sve biciklističke staze na području jelenjske lokalne samouprave. Stoga možete izabrati put za aktivan odmor koji najviše odgovara vašoj fizičkoj spremi, učitati ih u aplikaciju i uživati u sigurnoj i navigiranoj šetnji, poručuju iz turističke platforme Visit Jelenje.

- Ovo je veliki korak za našu destinaciju, pokrenut u sklopu projekta Visit Jelenje. Uz web Visit Jelenje, sada imamo Bike Jelenje i Hike Jelenje, internetske stranice kao online platforme, a za sve one posjetitelje koji stignu na lice mjesta u Rastočine (Podkilavac) napravili smo velike infotable s ugrađenim QR kodovima, kaže Jasminka Matrljan iz Turističke zajednice općine Jelenje.

03
03
03

Planinarski putevi

Turistička online platforma hike.visitjelenje.hr dostupna je za računala, tablete i mobitele i objedinjuje sve planinarske puteve do planinarskog doma Hahlić koji se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine. Posjetitelj može tako odabrati šest planinarskih puteva - Po čeki, Pod planinu, Kolci, Istočni greben, Mudna dol, Zala. Svaki planinarski put ima detaljan opis, fotografije, vizualnu videoprezentaciju te GPX trag koji omogućava sigurno i bezbrižno planinarenje.

- Učitajte naše rute u aplikaciju te istražite planinarske puteve po našem Jelenju u jasnom i modernom dizajnu. Hodajte sigurno po prirodi jer naše rute prošli su i izradili planinari Planinarskog društva Obruč, koji se brinu za održavanje planinarskih puteva, poručuju iz turističke platforme Visit Jelenje te dodaju da putem aplikacije Routes posjetitelji neće nikad izgubiti pravi put i označenu stazu u prirodi, nego u potpunosti uživati u Grobničkim Alpama.

screencapture hike visitjelenje hr 2022 04 22 10 46 48

Svoje zadovoljstvo novim virtualnim vodičima ne skrivaju ni sami planinari PD-a Obruč.

- Sada kada vidimo moderno napravljenu tabelu gdje se skeniranjem QR koda može vidjeti kakva je staza i njezina težina, mogu reći da smo zadovoljni i da nam se san ostvario. Lijepo je prikazano šest planinarskih staza kojima se može poći na Hahlić. Radi se o velikom napretku za planinare, bicikliste i turiste koji dolaze u ovaj kraj. Ne moraju lutati. Odmah dobivaju osnovne informacije te mogu odabrati stazu prema njihovim željama i fizičkim predispozicijama. Radi se ukupno o gotovo 50 kilometara planinarskih puteva, kaže Damir Kolombo iz PD-a Obruč.

Biciklističke staze

Turistička online platforma bike.visitjelenje.hr objedinjuje biciklističke staze u općini Jelenje. Posjetiteljima je tako na raspolaganju devet biciklističkih staza namijenjenih rekreativcima i profesionalcima. Staze za bicikliranje su Hum, Izvor Rječine 1, Izvor Rječine 2, Jelenjski vrh, Kičelj, Karaula, Grabri, Mudna dol te XCO Rastočine, kružna staza u Podkilavcu namijenjena za treniranje. Prema informacijama iz Općine Jelenje, u tijeku je i izgradnja trail centra u Rastočinama (Podkilavac), kao polazišne točke za sve biciklističke staze na jelenjskom području. 

Na području Rastočina izgrađena je biciklistička staza / poligon kružnog oblika dužine od 2,8 kilometra s 89 metara visinske razlike po krugu i sastoji se od makadamskih i zemljanih puteva. Tu su i dva nešto tehnički zahtjevnija dijela, ali za te dijelove su spremni i lakši zamjenski smjerovi (tzv. chicken way) prilagođeni rekreativcima.Biciklistička staza koristi se svakodnevno za vježbanje i podučavanje mladeži Biciklističkog kluba Grobnik.

Sadržaj virtualnih vodiča za bicikliranje prilagođen je za pregled na računalima, tabletima i mobitelima.

- Učitajte naše rute u aplikaciju te istražite biciklističke staze po našem Jelenju u jasnom i modernom dizajnu. Vozite sigurno po prirodi jer naše rute prošli su i izradili biciklisti Biciklističkog kluba Grobnik, koji se brinu za njihovo održavanje. Sada možemo ponosno reći da imamo devet biciklističkih staza kroz Općinu Jelenje, ukupne duljine 170 kilometara. Staze su određene, od obiteljskih do teških za prave profesionalce te se nadamo da će uživati svi u njima, ističe Hrvoje Brnelić iz Biciklističkog kluba Grobnik, ne skrivajući svoje zadovoljstvo, što je konačno kompletna turistička ponuda Općine Jelenje na jednom mjestu kroz glavnu turističku platformu Visit Jelenje, ali i srodne stranice Jelenje Bike i Jelenje Hike.

Uređenje infrastrukture

Općina Jelenje uložila je značajna sredstva za uređenje komunalne infrastrukture na polazišnoj točki za Grobničke Alpe, odnosno Planinarski dom Hahlić. Kako ističu u Općini, na ovaj su se zahvat odlučili u suradnji s Hrvatskim vodama jer je postojeći most bio dotrajao i statički narušen. Kroz ovaj zahvat saniran je dio vodotoka Zale, a izgrađen je novi most širine 4,20 metara, uređen je pristup, dodana nova ograda, ali i velike infotable i karte za planinare i bicikliste, koje omogućavaju da se skeniranjem QR koda pristupa određenoj stazi i putu, kada se stigne u Rastočine.

- Radi se o planinarskim putevima i turističkim stazama koji su našim mještanima znani, ali su kreirani i neki novi putevi. Na ovaj se način obraćamo posjetiteljima s novom ponudom, u vidu aktivnog turizma. Svi putevi su novo markirani i označeni putem GPX-a te tako daju dodatnu sigurnost. Ovim projektom dobili smo navigiranu šetnju, na sličnom principu kao vožnja autom putem navigacije. Ako i skrenete s pravog puta u prirodi, aplikacija vas sama upozorava i vodi vas ispravnim smjerom, naglasio je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja prilikom predstavljanja projekta u Rastočinama, dodajući kako među prvima u Hrvatskoj jelenjski kraj ima navigirane planinarske i biciklističke puteve.

Kompletan projekt zajednički su osmislili Općina Jelenje, Turistička zajednica općine Jelenje, Planinarsko društvo Obruč i Biciklistički klub Grobnik, uz tehničku pomoć Creative Media, a investitorima, TZ-u Jelenje i Općini Jelenje, financijski su pomogli Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.