Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

Novo vodstvo Udruge umirovljenika Općine Jelenje

Znak pažnje: Marčelja uručio prigodan poklon Maršaniću, bivšem predsjedniku Udruge umirovljenika

Kultura i tradicija
Tipografija

Sredinom godine izabrano je novo vodstvo Udruge umirovljenika Općine Jelenje. Dosadašnjeg predsjednika Antona Maršanića nakon isteka mandata zamijenila je Mladenka Štefan, dugogodišnja tajnica najbrojnije udruge na jelenjskom području.

Bila je to idealna prilika za razgovor s Antonom Maršanićem, dugogodišnjim aktivnim članom, a sada bivšim predsjednikom Udruge te osvrnuti se na protekle četiri godine rada. Općina Jelenje i načelnik Robert Marčelja posjetili su Maršanića u njegovom domu te mu kao znak pažnje uručili prigodan dar te uputili riječi zahvale za sve učinjeno za jelenjske umirovljenike.

– Prije mog mandata bilo je registrirano nešto više od 500 članova. U veoma kratkom razdoblju, brojnim aktivnostima, privukli smo i učlanili 130 novih članova i članica, a početkom kolovoza naša udruga ukupno broji 660 članova. Također, pomažemo našim članovima i financijski, u najtežim trenucima s posmrtnom pomoći, tako da u tim teškim trenucima obitelji osiguravamo sredstva za posljednji ispraćaj.

„Naš Tone”, kako ga od milja zovu mještani, u osmom je desetljeću života, pa je vođenje udruge prepustio nešto mlađoj osobi.

– Narušenog sam zdravlja i mogu djelovati kako mi zdravstveni problemi to dozvoljavaju, zato sam nakon isteka mandata prepustio mjesto mlađoj osobi. Ideja još uvijek ima, ali drago mi je da se nešto mlađa ekipa prihvatila vođenja najbrojnije udruge na našem području. Svojim savjetima i poznanstvima uvijek ću biti spreman pomoći, međutim godine su tu i tako zahtjevnu funkciju treba živjeti svaki dan. Stoga je nakon četiri godine bio to i logičan slijed – napominje Maršanić, dodajući kako je sadašnja predsjednica Udruge umirovljenika Općine Jelenje bivša tajnica Mladenka Štefan koja veoma dobro poznaje funkcioniranje udruge jer je aktivno uključena u sve aktivnosti i papirologiju već osam godina. – Njoj je to u malom prstu, što bi rekli naši ljudi, i drago mi je da je preuzela vodstvo – kaže Maršanić, dodajući još kako je mnogo toga napravljeno u protekle četiri godine.

Članovi umirovljenika uredili su prostor udruge koji je bio zapušten. Radi se o prostorijama u Jelenju nasuprot župnog doma. Također, nabavljene su majice za sudionike turnira na kojima su se branile boje Jelenja (briškula, trešeta, pikado, boće).

– Sve udruge oko nas imali su majice, a naši članovi nisu, pa sam se potrudio i to osigurao jer su to zaslužili. Dobar dio toga dobili smo besplatno, kao donaciju ili po simboličnoj cijeni. Naši članovi redovito se odazivaju na različite turnire umirovljenika (Čavle, Viškovo, Bakar, Jelenje). Veoma smo aktivni, a sudjelujemo i u takmičenjima u organizaciji Primorsko-goranske županije (Krk, Platak, Golubinjak).

Umirovljenici su aktivni u organiziranju i sudjelovanju na brojnim manifestacijama na jelenjskom području.

– Na Badnjak naši članovi pripremaju marendu za mještane, u suradnji s Općinom Jelenje. Također tu je podjela paketa povodom Božića i Uskrsa. Povodom Mihoje organiziramo turnir za umirovljenike pod nazivom „Mihoja va Jelenju”. Volio bih da se ta praksa nastavi i dalje, a uz natjecateljski dio uvijek imamo muziku uživo, kao i podjelu odličja te zakusku – napominje Maršanić, dodajući kako je za Osmi mart svaki član udruge umirovljenika Jelenje pozvan na ples, odnosno za sve je organizirano druženje i večera. Povodom toga dana se svakoj našoj članici donese cvijet na kućni prag.

Vodstvo udruge za svoje članove organizira i razne izlete, a uvijek se nastoji da su izleti financijski pristupačni. Općina Jelenje redovito financijski potpomaže umirovljenicima kroz njihovu udrugu.

– Ja našemu načelniku mnogo zahvaljujem i stvarno se trudio da nam uzvrati za naše aktivnosti i uvijek se odazvao našem pozivu. Udruga se redovito financira od strane lokalne samouprave i stalno smo u kontaktu i imali smo jako dobri međuljudski odnos, a to je za malenu zajednicu i ljude koji u njoj žive i borave najvažnije. Pokazao se kao čovjek i uvijek rado pomogne. Našim akcijama uvijek se odazove i velečasni Ivan Milardović, a svoj veliki doprinos daju i tvrtke TTO Thermotechnik, kao i Peknjica Lišćevica te mesnice Žeželić – zaključio je Maršanić.

Podsjetimo, novo rukovodstvo izabrano je na Skupštini udruge održanoj krajem lipnja na mandatno razdoblje od četiri godine. Za predsjednicu je izabrana Mladenka Štefan, njezina zamjenica je Milica Ban, a nova tajnica je Silvia Ćućić.

– Nastavljaju se akcije koje smo imali i prije. Međutim, zbog epidemiološke situacije vrlo smo ograničeni jer mi penzioneri pripadamo rizičnoj skupini, a i dosta manifestacija na kojima sudjelujemo su otkazane zbog COVID-19. Početkom rujna svakako planiramo druženja u našim prostorijama, ali ćemo napraviti raspored. Uvijek smo na raspolaganju svim našim članovima – kazala je nova predsjednica Mladenka Štefan, koja se ovom prilikom zahvalila članovima na podršci i ukazanom povjerenju, kao i Antonu Maršaniću, dugogodišnjem bliskom suradniku.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.