Navigacija

Glavni meni

01
Pet, Pro
0 Novih vijesti

Grobnički dondolaši razveselili jelenjske mještane

U neka davna vremena čuvari ovaca, a danas prava turistička atrakcija i pojava...

Kultura i tradicija
Tipografija

Nema zime kada su s nama Grobnički dondolaši. Sretna im 20. obljetnica osnutka. Pravi čuvari grobničke tradicije obišli su područje općine Jelenje.

Grobnički dondolaši krenuli su u svoj tradicionalni pohod po selima Grobinštine. Kako to nalaže tradicija prvi vikend nakon blagdana Sveta tri kralja kreće se u obahajanje i tjeranje zime te zlih duhova u općinama Čavle i Jelenje. U nedjelju prijepodne, naši čuvari grobničke baštine, razveselili su jelenjske mještane koji su ih u velikom broju dočekali i pozdravili na Trgu mlikarice u Dražicama, na kojemu su napravili svoje prvo kolo na području općine Jelenje i započeli osamnaest kilometara dugu dionicu, kako drugačije nego "na hodeć".

Više od 60 dondolaša, što velikih, što malih, zvonili su svojim teškim zvonima i zvonjavom nastojali otjerati zimu. Nakon Dražica gdje ih je dočekalo i najviše sumještana nastavili su svoj put u Podhum, pa u Sobole, Zastenice, Grad Grobnik, Lukeže, da bi u Jelenje stigli u večernjim satima. Ove godine udruga je primila 16 novih članova, a izradila je i humanitarni kalendar.

Pogledajte kratki film: Grobnički dondolaši 2020

Podsjetimo, danas su Grobnički dondolaši turistička atrakcija Grobništine i poznati su diljem Hrvatske i izvan naših granica. Dondolaše mještani dočekuju, časte i iskazuju im sve počasti svjesni njihove važnosti u dalekoj prošlosti.

Naime, dondolaši potječu od ljudi koje su angažirali vlasnici velikih stada ovaca (pa i goveda) u vrijeme kada se stoku tjeralo na ispašu u više predjele na šumske pašnjake.Nadničari su navlačili strašne maske (krabuje) i zvonili velikim zvoncima (dondolali) tjerajući zvijeri (vuka, risa i medvjeda) od stada stoke. Legenda kaže da su tako opremljeni Grobničani odigrali i presudnu ulogu u boju s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, pa i u kasnijim bitkama s Osmanlijama. No ostavimo legende i povijesne priče, i poželimo Grobničkim dondolašima da potraju onoliko koliko traju legende o njima, a kao organizirana grupa djeluju od 2000. godine.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.