Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Srp
0 Novih vijesti

[NAJAVA] Maškarana događanja u Jelenju

Bliži se vrhunac mesopusta na jelenjskom području

Kultura i tradicija
Tipografija

Ove nedjelje u Domu kulture Dražice organizirana je dječja reduta, a sredinom veljače zakazana je Grobnička balinjerada. Više u nastavku...

Maškare u jelenjskom kraju započele su tradicionalnim "obahajanjem" Grobničkih dondolaša po naseljima, a na Antonju, početkom siječnja, podigao se pust u centru Dražica, od strane Jelenskih maškara. Ovaj vikend za sve ljubitelje petog godišnjeg doba slijedi Dječja maškarana reduta u Domu kulture Dražice, koja će se održati u nedjelju, 2. veljače s početkom u 17 sati. Najmlađi će tako moći sudjelovati u turniru u igranju stubica, karijola i igrama s puci, baš kako su se naši stari nekad igrali, poručuju organizatori iz Turističke zajednice Općine Jelenje, koji uz pomoć jedinice lokalne samouprave, pripadajućeg komunalnog društva ali i uz pomoć Jelenjskih maškara organiziraju zabavu namijenjenu mlađim sumještanima.

Prema najavi, u goste će tako stići mađioničar Japa koji će izvesti Magic Show, a društvo će mu praviti klaun Balonko i Vila Natalie koja će svojim čarobnim darom djeci oslikavati lice. Za mališane su pripremljene grickalice i sokić, dok će za pratnju biti dostupna kava, čaj ili punč. Svim posjetiteljima i mališanima zagarantirana je dobra zabava punih dva sata.

Najveća maškarana manifestacija u petom godišnjem domu održat će se sredinom veljače. Radi se, naravno, o Grobničkoj balinjeradi za koju su prijave već započele. Maštovitost, zaigranost kao i asocijacija, odnosno apel, na svakodnevne probleme isprepliće se jedinstvenom maškaranom manifestacijom na Grobnišćini.

Grobnička balinjerada, tradicionalna je manifestacija koja iz godine u godinu uveseljava mještane i goste jelenjskog kraja i dio je zbivanja velikog Riječkog karnevala. Održava se već više od 15 godina, a ove godine od Jelenja do mosta Sušice, po velikoj nizbrdici, spustit će se maškare u subotu, 15. veljače u 14 sati, kada je planiran početak prvog spusta. Kako su kazali iz Općine Jelenje, preko dana maškarani spust, u dvije vožnje, posjeti više od 1000 posjetitelja što manifestaciju svrstava među najposjećenije na ovom području, a organizirana je uz svesrdnu pomoć Jelenjskih maškara i Turističke zajednice. Počeci su bili skromni, a danas je Grobnička balinjerada stasala u pravi i nezaobilazni događaj za sve one koji vole maškare i brzinu. Svi zainteresirani za sudjelovanje na balinjeradi u Jelenju mogu se prijaviti na 091 406 0900 (TZ Jelenje) ili na e-mail turizam@jelenje.hr.

Da se tradicija sačuva pobrinule su se i Maškare Zoretići, koje će krajem veljače, odnosno 22 i 23. veljače obilaziti po kućama, a organizirat će i feštu "po starinski" u čitaonici Zoretići. Peto godišnje doba u Podkilavcu će završiti u utorak, 25. veljače kada će se u 19 sati održati paljenje pusta u centru mjesta. U Dražicama će se pust paliti u srijedu, 26. veljače u 18 sati dok će Maškare Zoretići presuditi svojem pustiću isti dan, ali u 20 sati.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.