Navigacija

Glavni meni

09
Čet, Velj
0 Novih vijesti

Kolbova u Podhumu proslavljena uz upravitelja župe iz Los Angelesa

Župa Jelenje: Pohumice i Pohumci proslavili zaštitnika filijalne crkve...

Župa
Tipografija

 U utorak, 14.kolovoza 2018. svečano je proslavljen sv. Maksimilijan Kolbe, zaštitnik filijalne crkve u Podhumu. Kako smo već pisali, uoči Kolbove, mons. dr. Devčić na treću je obljetnicu od posvete crkve blagoslovio sakristiju i nove klupe.

Na Kolbovu, svečanu svetu misu u zajedništvu s brojim svećenicima iz dekanata, predvodio je vlč. Zvonimir Ćorić, upravitelj hrvatske župe sv. Ante u Los Angelesu. Na samom početku prigodno je blagoslovio novi ciborij.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ćorić je naglasio kako nema veće ljubavi nego kad netko položi svoj život za prijatelje.

Foto: Svečana koncelebrirana sveta misa u Podhumu / autor: Jelena Smiljanić

- Kolbe je vjerovao u vrijednost ljudskog života, ne samo vlastitog nego i svakog ljudskog. Žrtvovao je vlastiti život kako bi netko drugi mogao živjeti, netko drugi tko je bio u većoj potrebi, čiji je život bio potrebniji ovom svijetu... Maksimilijan Kolbe, je dao značenje kršćanskoj hrabrosti jer je umro kao svjedok Krista. Neka posreduje pred Bogom za nas, da smognemo snage da slijedimo njegove korake bez obzira koliko je velika i bolna cijena koju moramo platiti, znajući da se ništa na ovom svijetu ne može usporediti s nagradom vječnog života, zaključio je svoju propovijed.

Vjernici su po završetku svete mise častili moći svetog Maksimilijana Kolbea koje se nalaze u oltaru crkve. Kako je naglasio vlč. Ivan Milardović, uređenje crkve još uvijek traje, no, postoji nešto važnije od materijalnog uređenja ovog sakralnog objekta. Nitko u župi ne smije biti gladan, sam, bolestan ili tužan, kazao je župnik. Potaknuo je vjernike da budu bliski jedni drugima i da svoje vrijeme daruju potrebitima i najranjivijima. Ono materijalno lakše će se sagraditi i učiniti, kazao je vlč. Milardović. Na kraju je zahvalio predvoditelju misnoga slavlja, braći svećenicima i vjernicima na sudjelovanju te brojnim dobrotvorima koji su omogućili gradnju crkve, kao i uređenje iste.

Foto: Nove klupe ispunjene do posljednjeg mjesta / autor: Jelena Smiljanić

Crkva sv. Maksimilijana Kolbea filijalna je crkvi župe sv. Mihovila ark. iz Jelenja. Mise se slave redovno svake nedjelje i radnim danima u 9:15, a svakog 14. u mjesecu u njoj je susret Vojske Bezgrešne, udruge koju je osnovao sv. Maksimilijan Kolbe i koja svoje članove ima u cijelome svijetu. Također, u oltaru se čuvaju moći sv. Kolbea, kojeg je svetim proglasio papa Ivan Pavao II. 1982. godine.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.