Navigacija

Glavni meni

27
Pon, Ožu
0 Novih vijesti

Novi list: Jelenje, Čavle i Klana postaju prijatelji djece

Uskoro kreću programi koji će unaprijediti život mladeži na području općine Jelenje...

Iz medija
Tipografija

U početnoj je fazi i projekt formiranja dislociranih kućanskih zajednica u tim općinama što bi, konkretno, za starije osobe s tih područja značilo da ne moraju čekati na mjesto u Domu Kantrida, već će pomoć dobiti u poznatom okruženju.

Na nedavnom sastanku pročelnice županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragice Marač s načelnicima općina Klana, Čavle i Jelenje rješavali su se problemi najugroženijih skupina u društvu, najmlađih i osoba starije dobi.

Razgovaralo se o stjecanju statusa općina – prijatelja djece kroz projekt »Županija – prijatelj djece« te formiranje dislociranih kućanskih zajednica u općinama Jelenje, Klana i Čavle kao ustrojbene jedinice Doma za starije osobe Kantrida za smještaj osoba starije životne dobi u primarnoj zajednici. Projekt Općina – prijatelj djece se, baš kao i projekt angažiranja logopeda na području triju općina, naslanja na područje Gorskog kotara.

– Plan je sada nastaviti taj projekt s gradovima i općinama koje graniče s Gorskim kotarom. U županijskom smo proračunu osigurali sredstva i za to – kaže pročelnica. Pokrenute su i aktivnosti oko otvaranja društvenih domova za djecu i mlade po uzoru na Dom koji je prošle godine otvoren u Vratima, no ti su projekti, kaže pročelnica, tek u začetku, jer najprije treba vidjeti s kojim resursima Klana, Jelenje i Čavle raspolažu.

– To je još sve na početku. Županija će financijski pomoći kod adaptacije prostora koji će biti Društveni dom za djecu i mlade, kao i kod opremanja prostora. Ti su domovi zamišljeni kao multifunkcionalni prostori za mlade u kojima se organiziraju razna edukativna, kulturna i zabavna događanja za djecu i mlade. Ono što nas čini zadovoljnim je da su se općine Klana, Čavle i Jelenje same javile i tražile da se uključe u takve projekte, a to je dokaz da je Županija s onim što je do sada napravila na dobrom putu – ističe Marač.

Informacije s terena

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kaže da su projekt Općina – prijatelj djece, počeli provoditi prošle godine, a ove će godine tome aktivnije pristupiti.

– To je, ustvari, priprema lokalne zajednice, da se vidi što radi za djecu od predškolske dobi do studenata. Sudjelovanje u tom projektu omogućuje nam prijave na određene natječaje, a ujedno lokalna zajednica postaje prepoznatljiva – kaže načelnica Cvitan Polić.

Općina Klana također namjerava postati Općinom – prijateljem djece, za što, napominje Željka Šarčević Grgić, sigurno imaju i pretpostavke i mogućnosti, zbog dugogodišnjeg rada s brojnom klanjskom djecom i mladima u Multimedijalnom centru Klana te niza drugih aktivnosti koje se u Klani odvijaju u području rada s djecom.

U projekt se uključuje i Općina Jelenje.

– Mi kao Općina skupljamo informacije s terena, direktno od mještana, i tako najbolje znamo probleme koji se gomilaju godinama. Naš tim prezentirao ih je Županiji i ubrzo krećemo u realizaciju mnogih projekata, a jedan od njih je i projekt Općina – prijatelj djece, a plan nam je i da se Općina uključi u Europsku volontersku službu za mlade – kaže Marčelja.

U početnoj je fazi i formiranje dislociranih kućanskih zajednica u ovim općinama što bi, konkretno, za starije osobe s tih područja značilo da ne moraju čekati na mjesto u Domu Kantrida, već će pomoć dobiti u poznatom okruženju.

Individualan pristup

– Taj je projekt u samom začetku, a za ovu godinu predviđena je izrada plana za realizaciju dislociranih kućanskih zajednica. U perspektivi Dom Kantrida dobit će još tri nove zajednice, a na općinama je da sada vide kakvim resursima raspolažu. Odnosno da nađu odgovarajuću nekretninu za realizaciju projekta – zaključuje Marač.

Načelnica čavjanske općine Ivana Cvitan Polić kaže da je takav oblik zbrinjavanja osoba starije životne dobi zanimljiviji od klasičnog doma.

– Radi se po modelu kućanskih zajednica, takav dom je manjih kapaciteta, za dvadesetak 20 ljudi, puno više ima individualan pristup, korisnici su po dva u sobi, ali imaju zajedničke prostorije. Riječ je, ustvari, o dislociranim manjim domovima koji bi za naše područje bio prihvatljiviji za mještane, jer oni ne bi morali odlaziti daleko iz svoje lokalne zajednice. U Općini Čavle jedan takav dom za dvadesetak osoba bio bi zadovoljavajući, što se tiče kapaciteta. U fazi smo nalaženja prihvatljive lokacije, kao i modela sufinanciranja – kaže Cvitan Polić.

Ideja je vrlo zanimljiva i načelniku Općine Jelenje Robertu Marčelji, kao i klanjskoj načelnici Željki Šarčević Grgić.

– Dom za starije osobe djelovao bi u vidu kućanske zajednice, za što ćemo također osigurati prostor. Dom bi imao kapacitet za 18 korisnika, a osim što bi ondje bili zbrinuti mještani starije dobi, otvara se mogućnost zapošljavanja medicinskog osoblja s područja naše općine – rekla je Željka Šarčević Grgić.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.