Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Tra
0 Novih vijesti

Nagrada za životno djelo Alenki Juretić

Alenka Juretić svojim radom pridonijela je očuvanju kulturne baštine Grobnišćine, a time i razvoju Općine Jelenje

Općinska uprava
Tipografija

Općinsko vijeće Jelenje odlučilo o priznanjima

Alenka Juretić, dugogodišnja voditeljica folklorne skupine Kulturno-umjetničkog društva Zvir, koja je svojim radom pridonijela očuvanju kulturne baštine Grobnišćine, a time i razvoju Općine Jelenje, dobitnica je nagrade za životno djelo, većinom glasova odlučilo je Općinsko vijeće Jelenje. Kako piše u obrazloženju odluke, Alenka Juretić u Zviru je od njegovih početaka, dugogodišnja je učiteljica u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice, sada umirovljenica.

- Zahvaljujući zalaganju Alenke Juretić, 1977. godine osnovana je folklorna skupina, kao zasebna sekcija KUD-a Zvir, koja ove godine slavi 40 godina postojanja. Tijekom proteklih četiri desetljeća stvaranja, folklorna skupina je vođena idejama i zalaganjem Alenke Juretić vrlo uspješno ostvarivala misiju očuvanja, njegovanja, unaprieđenja i promidžbe folklorne kulturne baštine  grobničkog kraja. Zahvaljujući Alenki Juretić oživljeni su stari grobnički tanci, kao  i napravljena idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji, piše u obrazloženju odluke.

Nagradu pojedincu za uspjehe u protekloj godini, većinom glasova jelenjskih vijećnika pripala je jelenjskom župniku, vlč. Ivanu Milardoviću, "zbog svog zalaganja, nesebičnog davanja i djelovanja široj zajednici na području općine Jelenje više od pet godina".

- Jelenjski župnik vlč. lvan Milardović uz pomoć institucija i prijatelja završio je izgradnju crkve u Podhumu posvećenu sv. Maksimilijanu Kolbeu. Nesebično i svakodnevno pomaže najpotrebitijim i socijalno ugroženim mještanima jelenjske župe, svakodnevno obavlja poslove i skrbi za župnu zajednicu, rado sudjeluje i pomaže svećenicima iz okolnih župa, piše u obrazloženju odluke.

Nagradu kolektivu za doprinos razvoju Općine Jelenje Općinsko vijeće dodjelilo je Planinarskom društvu Obruč, koje je 8. prosinca 1994. godine osnovalo petnaest planinara. Udruga je godinama kontinuirano povećavala broj članova, tako da se njihov broj posljednjih godina kreće između 150 i 200.


Na sjednici su proglašeni i najbolji učenici, Arian Ban kao najbolji osnovnoškolac i Paula Radetić kao najbolja srednjoškolka.

Također, proglašeni su i vlasnici najboljih okućnica i balkona, pa je tako najljepšom proglašena okućnica Jasne Colnar, Borovička 31, a drugo mjesto pripalo je okućnici Nedeljka Bunete, Sušička 41, oboje iz Dražica. Prvo mjesto u izboru najljepšeg balkona pripalo je Mirjani Čabrijan, Školska 19, drugo Jasni Colnar, Borovička 31, a treće obitelji Damira Vlaše i Martine Sudan, Stolac 8c, svi iz Dražica.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.