Navigacija

Glavni meni

21
Uto, Ožu
0 Novih vijesti

Novi list: Prva radna sjednica Općinskog vijeća Jelenja

Provokacije, napadi i optužbe u raspravi o proračunu za 2017.

Iz medija
Tipografija

Općinsko vijeće Jelenje na prvoj radnoj sjednici u novom sastavu, koja je potrajala više od četiri sata, većinom glasova, s devet za i šest protiv, usvojilo je proračun za 2017. godinu u iznosu od 13,2 milijuna kuna.

Točnije, s raspoloživim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 268 tisuća, proračun iznosi 13,5 milijuna kuna.

Općina Jelenje u listopadu prošle godine ostala je, naime, bez izvršne vlasti pa je ova Općina imala tek odluku o privremenom financiranju do 30 . lipnja. Tek imenovanje nove izvršne, a zatim i predstavničke vlasti, stekli su se zakonski uvjeti za donošenje novog proračuna. Obrazlažući proračun, načelnik Robert Marčelja (PGS) kazao je kako je prijedlog morao biti napravljen u vrlo kratkom roku pa nije mogao uočiti sve značajke svake pojedine stavke proračuna, te da će prvi pravi proračun nove vlasti biti onaj za 2018. godinu.

Sumnje u rad povjerenika

Rasprava o proračunu, kao i uostalom cijela sjednica, protekla je u dosta burnim tonovima, provokacijama, napadima, optužbama. Nekoliko puta na meti oporbe našao se i bivši povjerenik Vlade RH Zdenko Holenko, za što je oporba najavila i dodatne provjere njegova poslovanja, iako im je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Tomas kazala kako je njegovo poslovanje bilo zakonito i ograničeno odlukom o privremenom financiranju, zbog čega se nikakvi projekti nisu mogli realizirati. Protiv odluke o proračunu glasovali su vijećnici oporbe – Vanda Radetić Tomić, Ervin Radetić, Danko Baćac i Vilim Žagar, vijećnici Liste grupe birača, kao i HDZ-ovci Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban.

Vijećnici HDZ-a zamjerili su novoj vlasti što prije rasprave i odlučivanja o proračunu nisu imenovani odbori te je to njihov vijećnik Ivoslav Ban ponavljao uoči svake odluke vezane uz proračun. No, predsjednik Luka Zaharija (SDP) odbacio je optužbu da je time prekršen zakon te kazao da će odbori biti imenovani na nekoj od sljedećih sjednica, a optužbe za protuzakonitost odbacio je i načelnik Maršanić, koji je kazao kako je »slično je bilo i za Ervinove vladavine«.

Spomenuti Ervin Radetić, bivši općinski načelnik, a sada vijećnik s liste birača koju je nosila njegova sestra Vanda Radetić Tomić, bio je najaktivniji u raspravi, a Upravnom odjelu zadao pune ruke posla – za svako pitanje, a bilo ih je na desetke tijekom sjednice, zatražio pismeno očitovanje. Također, Radetiću je smetalo što načelnik Marčelja ne odgovara na svako pitanje, nego odgovore prepušta svojim suradnicima, ne uvažavajući tako činjenicu da je Marčelji ovo ipak bila prva radna sjednica te se, i da je htio, nije mogao u cijelosti upoznati s kompletnom situacijom. Radetić je, također, »na pik« uzeo pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Gordanu Tomas koju je nerijetko prozivao da »ne govori istinu«, iako mu je ona kazala kako za sve ima pisani trag.

Nema povećanja plaća

– Rashodi za zaposlene povećavaju se na 1,5 milijuna kuna, što je skoro 500 tisuća kuna više u odnosu na lani, znači li to povećanje plaća ili nova zapošljavanja? Što je s izdvajanjima za zdravstvenu stanicu, planirano je 618 tisuća kuna, za što točno? Zaštiti od požara namijenjeno je 552 tisuće, to je iznos veći od zakonske obveze Općine prema vatrogastvu. Vidim da se smanjuju izdvajanja za stipendije i školske udžbenike – pitao je, između ostalog, Radetić.

Načelnik Marčelja odgovorio je na dio pitanja te kazao kako Općina ne planira povećavati plaće niti nova zapošljavanja, a povećena sredstva za zaposlene su iz razloga što Općina od listopada prošle godine nije imala izvršnu vlast pa su izdvajanja tada bila manja. Što se tiče izdvajanja za vatrogastvo, Marčelja je kazao kako je to »zasluga Ervina Radetića«.

– Bivši načelnik Radetić je umjesto izvršavanja svoje zakonske obveze i isplate dijela proračunskih sredstava DVD-u Jelenje sredstva isplaćivao Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke, a kada je shvatio da mora isplaćivati i DVD-u tražio je povrat. Time je Radetić direktno oštetio Općinu za 160 tisuća kuna – kazao je Marčelja, dodajući kako će iznos stipendija ovisiti o novim kriterijima i broju stipendista, a izdvajanja za nabavku školskih udžbenika bit će veća sljedeće godine, kada se mijenjaju udžbenici. Pročelnica Tomas pojasnila je Radetiću izdvajanja za zdravstvenu stanicu, za što će dio proračunskih sredstava biti namijenjen u svrhu sanacije krova koji stalno propušta, posebice za većih padalina, unutrašnje uređenje objekta, kao i uređenje fasade, a dio ide i za ishodovanje dokumentacije za projekt dogradnje.

novi list prva radna sjednica OV
novi list prva radna sjednica OV
novi list prva radna sjednica OV

Izvor: Novi list, 29. lipanj 2017.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.