Navigacija

Glavni meni

01
Pet, Pro
0 Novih vijesti

Primorski NL: Sljedeće godine kreće realizacija značajnih investicija

Novi list piše o velikim investicijama koje se očekuju u idućoj godini...

Iz medija
Tipografija

Načelnik Robert Marčelja ističe dogradnju škole Jelenje-Dražice kao najveći projekat uz proširenje i dodatna ulaganja u mjesno groblje Jelenje, energetsku obnovu zdravstvene stanice u Dražicama, kao i redovito podmirenje usluga javnog prijevoza.

U vrijeme Adventa i nadolazećih božićno-novogodišnjih blagdana zbrajaju se dojmovi iz godine na izmaku. Ova je 2017. godina za Općinu Jelenje bila vrlo sadržajna.

- Od početka našeg mandata kao stabilna koalicija najavili smo niz projekata koji nas i obvezuju da do kraja mandata odradimo najavljeno. Mještani su to prepoznali, a pred nama je realizacija svega što smo obećali ostvariti u četiri godine našeg mandata. Prvi rezultati već se primjećuju. Pokrenuli smo investicijski ciklus, otvorili smo dobru komunikaciju s institucijama, pokrenuli seriju komunalnih radova. Ono ključno je da smo izglasali proračun za 2018. godinu koji garantira stabilnost i rast Općine Jelenje u svim segmentima. U njemu je sažeta naša vizija s nekoliko ciljeva, a to su izgradnja nove i poboljšanje postojeće komunalne infrastrukture, čime želimo poboljšati kvalitetu života naših mještana. Također, brinemo o očuvanju tradicije i kulture, a na prvom mjestu su nam transparentnost Općine Jelenje i javnost rada te stabilnost prihoda naše lokalne samouprave – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Proračun ove godine iznosi gotovo 16 milijuna kuna, a prema predviđanjima sljedeća bi godina mogla biti najznačajnija po investicijama u povijesti Općine Jelenje. Sredstva za provedbu i realizaciju obećanih kapitalnih projekata osigurana su. Najveći  je projekt dogradnja Osnovne škole Jelenje-Dražice koji će biti realiziran zajedno s Primorsko-goranskom županijom. Ističemo i druge važnije projekte -  proširenje i dodatna ulaganja u mjesno groblje u Jelenju, energetsku obnovu zdravstvene stanice u Dražicama, kao i redovito podmirenje usluga javnog prijevoza zajedno s ostalim potrebama naših sumještana.

- Zaista pazimo na svaku kunu proračunskog novca. Sjećamo se situacije otprije godinu dana, kada se na računu Općine Jelenje nalazilo svega 27 tisuća kuna. To je bio rezultat neodgovornog vođenja Općine i cijelog niza drugih razloga. Ta vremena su, srećom iza nas. Sada smo osigurali stabilan priliv sredstava tako da možemo servisirati planirano i realizirati zacrtane projekte s tendencijom rasta. Moji suradnici i savjetnici te ja osobno zaista brinemo za prihodovnu stranu proračuna Općine, pa su tako u proteklih šest mjeseci iznajmljeni gotovo svi poslovni prostori koji garantiraju prihod od gotovo milijun kuna na godišnjoj razini. Svjedočili smo i otvorenju proizvodnog pogona tvrtke TTO Thermotechnik čime je osiguran posao za 26 novih zaposlenika. Uskoro ćemo otvoriti dvije velike hale u Industirjkoj zoni Astra u Dražicama i dvije će zgrade koje su propadale godinama napokon služiti svojoj svrsi – radu i proizvodnji, što će omogućiti novo zapošljavanje naših domaćih ljudi – kazao je Marčelja dodajući kako Nova snaga Jelenja predstavlja novi način rada na projektima i suočavanje s problemima uz snagu mladosti, poleta i želje s ciljem da se od Općine Jelenje napravi poželjno okruženje za život.

Komunalni radovi pridonose poboljšavanju životnog standarda mještana, pa se u proteklih šest mjeseci krenulo u sanaciju nerazvrstanih cesta. Završili smo asfaltiranje dionice ceste u Podhumu za ovu godinu, a za iduću pripremamo nastavak. Nadograđen je i saniran oborinski kanal u Brnelićima. Uvela se i nova prometna signalizacija kod osnovne škole u Jelenju.

- Najviše me vesele komunalni radovi koje smo uspjeli pokrenuti. Potpuni ciklus investicija vrijedan je nekoliko milijuna kuna, a Općina Jelenje je u suradnji s institucijama izgradila vodovod na lokalitetu Lopača-Linčetovo, obnovila planinarski dom Hahlić nakon više od četiri godine zapostavljanja, saniran je i tok Rječine u mjestu Trnovica. Potpisan je ugovor s poduzećem Ceste-Rijeka te smo odmah krenuli sa sanacijom nerazvrstanih cesta u ingerenciji Općine  – naglasio je Marčelja.

Dodajući da posao nije ni upola gotov te da se u svakodnevnoj komunikaciji s mještanima srješavaju razni problemi, sukladno prioritetima i financijskim mogućnostima Općine.

- Zahtjeve mještana dobivamo gotovo svakodnevno i nemoguće je sve riješiti odjednom, ali zaista imamo volju i želju da se kroz nekoliko godina krucijalni i nagomilani problemi riješe. Svima je nama želja i cilj da našoj maloj zajednici bude bolje. Na razvoju općine Jelenje i ugodnom životu u njoj radimo i radit ćemo još i više. Radujem se svakom novom projektu koji će tome doprinijeti; od jedne "zakrpane" rupe na cesti, do velikih stvari poput nove škole u Dražicama, čijem se otvorenju već sada veselim. Osobno, svjestan sam gospodarskog, kulturnog, turističkog i svakog drugog potencijala kojeg naša mala sredina neupitno posjeduje. Upravo zato, moja je zadaća, kao i zadaća mojih suradnika da budemo na raspolaganju našim sumještanima da komuniciramo i da zajednički težimo istome cilju. – kazao je Marčelja.

Općina Jelenje je sukladno najavama dodijelila i nagrade u vidu općinskih stipendija za najbolje učenike i studente. Također, stipendiju su dobili i učenici koji je ostvaruju temeljem socijalnog statusa. Stipendije darovitim studentima iznose 800 kuna, a za darovite učenike 400 kuna mjesečno. Socijalno ugroženi učenici srednjih škola primat će mjesečne stipendije u iznosu od 300 kuna.

- Kriteriji su ove godine promijenjeni i drugačiji nego proteklih godina ali i dalje smo Općina koja je senzibilna prema studentima i učenicima koje stipendiramo. Za tu namjenu osigurana su sredstva u Proračunu u iznosu od 394.500,00 kuna  za 36 učenika i studenata – naglasio je Marčelja.

Stabilna vlast i većina u Općinskom vijeću garancija su da sve što je obećano može biti i ostvareno.

- Veselim se idućoj godini u kojoj ćemo započeti provoditi projekte, a svakako će se podignuti standard mještana Općine Jelenje. Zahvaljujem se i vijećnicima PGS-a, SDP-ARS-HNS-HSS te AM koji su glasali i podržali razvojni proračun u idućoj godini te na taj način dali snažan doprinos razvoju jelenjskog kraja. Ovim putem, još jednom želim svim našim mještanima zaželjeti sretan Božić i ugodnu te sretnu Novu godinu - zaključio je Marčelja.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.