Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

Imamo sreće što autobusi voze prema Općini Jelenje!

Blog
Tipografija

Zatečeno stanje u Općini Jelenje: Bili smo dužni preko milijun kuna K.D. Autotrolej Rijeka, odvjetnička društva u obliku paušala uzimala gotovo 150.000,00 kn. Rashodi veći od prihoda.

Donosimo opširan intervju s načelnikom Općine Jelenje povodom trideset dana obnašanja vlasti. Saznajte kakva je situacija u Općini Jelenje, kao i planove za budućnost.

– Nedavno ste imali primopredaju s povjerenikom Vlade Republike Zdenkom Holenkom. Naime, poznato je da je Općina Jelenje svega nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora ostala bez načelnika, ali i njegove zamjenice te se našla u problemima. Koliko je to utjecalo na poslovanje Općine i kakvo je trenutno stanje, posebice financija?

Svima je već dobro poznato zbog čega je došlo do imenovanja Povjerenika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Zdenka Holenka. Valjalo bi međutim, još jednom napomenuti da je to bila jedinstvena i nimalo ugodna situacija za Općinu Jelenje i njezine stanovnike. Po mojem mišljenju Povjerenik je vrlo korektno odradio svoj posao u periodu od sedam mjeseci. Same ovlasti bile su mu ograničene pa se nije moglo krenuti u dubinsku sanaciju stanja i dubioza bivšeg načelnika koje su ostavljene. Još uvijek se osjete, a osjećat će se i još neko vrijeme posljedice kampanjskog rada i neodgovornog ponašanja bivšeg vodstva Općine. Kod preuzimanja vlasti neugodno sam se iznenadio činjenicom da su nakon sedam mjeseci mandata Povjerenika prihodi daleko manji od rashoda. To u prijevodu znači da smo bili dužni prijeko milijun kuna samo prema K.D. Autotrolej Rijeka. Ervin Radetić nije platio ugovornu obvezu za 2016. godinu, ali smo ipak mogli konzumirati uslugu koju nismo platiti. Ponajviše se to odnosi na našu djecu i umirovljenike. Ovim putem zahvalio bih se Autotroleju na strpljenju i razumijevanju. Zaista imamo sreće što autobusi još uvijek voze prema mjestima u Općini Jelenje!

Zatekao sam 60 otvorenih sudskih sporova od kojih bi većina mogla završiti pogubno za Općinu Jelenje. Uložit ću maksimalan napor sa svojim suradnicima u svrhu umanjivanja štete koju je svojim (ne)radom proizveo Ervin Radetić. Za podizanje sporova angažirana su tri odvjetnička društva koja su bili plaćena paušalno, mjesečno u iznosu preko 12 tisuća kuna te tako godišnje teretili općinski proračun za gotovo 150 tisuća kuna. Sve je to bio hir bivšeg načelnika i njegove zamjenice koji su gotovo na tjednoj bazi podizali tužbe protiv svojih mještana. Nije smisao općine kao institucije biti sa svima u zavadi i nepotrebno se suditi. Na taj se način troši novac poreznih obveza koji se može kanalizirati u druge razvojne projekte.

– Vaša stranka, PGS, sa SDP-om i njegovim koalicijskim partnerima te Akcijom mladih osigurala je većinu i u Općinskom vijeću. To vam sigurno daje vjetar u leđa i olakšava početak vaše funkcije načelnika.

Krajem lipnja imali smo prvu radnu sjednicu Općinskog vijeća Općine Jelenje gdje smo izglasali najvažniji dokument – Proračun Općine Jelenje za 2017. godinu, točnije za period od 01. srpnja do 31. prosinca 2017. godine. Zajedno sa svojim koalicijskim partnerima na taj smo način dokazali jedinstvo i odgovornost prema našim mještanima koji su nas izabrali. Ono što smo najavili u početku sada se i ostvaruje, imamo stabilnu zakonodavnu vlast i podršku institucija.

– Prva radna sjednica protekla je burno, uz napade, provokacije, prozivke i optužbe. Što očekujete od oporbe u budućnosti, točnije vijećnika HDZ-a i Liste birača Vande Radetić-Tomić, u kojoj je i bivši načelnik Ervin Radetić?

Svima nama poznato je ponašanje bivšeg načelnika Ervina Radetića, no začudio sam se ponašanjem njegove sestre Vande Radetić Tomić kao nositeljice nezavisne liste. Slikovito i najkraće rečeno – “bura u čaši vode”. Pokazala se kao nepoznavatelj stanja kojeg je ostavio njezin brat, a koji je očito i sam dobio amneziju kad se radi o stanju Općine Jelenje za vrijeme njegove vladavine. U samom početku očekivao sam dječje bolesti koje bi trebale biti prolazne. Nadam se smanjenju tenzija zato što imamo nekoliko zajedničkih projekata kao što su škola, ambulanta itd. Mala smo sredina i treba raditi na boljitku svih mještana. Svakako, treba potisnuti osobne animozitete. Vijećnici HDZ-a kao i u prošlom mandatu ponašaju se kao “mlađi brat” liste Radetićevih.

– Vaš je predizborni program biračima ponudio brojne projekte i programe. Koji su kapitalni projekti za sljedeće četverogodišnje razdoblje?

I dalje ću se držati planiranih projekata koje sam najavljivao u svojem programu “Nova snaga Jelenja”. On je predstavljen našim biračima na način da su isti podijeljeni u tri faze.
Nadam se da ćemo uskoro započeti s realizacijom projekta dogradnje osnovne škole u Dražicama. Kompletno preuređenje ambulante svakako planiramo provesti u ove četiri godine. Proširenje dječjeg vrtića za jasličku dob u Podhumu također nam je pri vrhu liste prioriteta.

– Što mislite o spajanju općina Čavle i Jelenje, kako su u svojim predizbornim programima najavljivale neke političke opcije na Grobniku?

U niti jednom trenutku nisam smatrao niti zagovarao spajanje Općina Jelenje i Čavle u jednu, zajedničku jedinicu lokalne samouprave. Imamo nekoliko zajedničkih projekata, a već smo otvorili dobru komunikaciju koja je bila uvelike narušena unazad četiri godine. Općina Jelenje i Općina Čavle imaju financijski kapacitet da uz dobro vođenje i ostale resurse funkcioniraju samostalno.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.