Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/2017-08-15_kolbova_images_Novosti_iz_medija_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/mjestani_podhuma_images_Novosti_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Novi list: O Kolbeovoj humanosti čulo se diljem svijeta

Župnik Ivan Milardović, Margareta Krstić i načelnik Robert Marčelja

Iz medija
Tipografija

U sklopu programa obilježavanja Kolbove - blagdana sv. Maksimilijana Kolbea, čije ime nosi novoizgrađena crkva u Podhumu, sinoć je u ovoj crkvi organizirano predstavljanje knjige Margarete Krstić "Graditelji, to smo mi", u izdanju Udruge Margareta Cro Art Podkilavac.

Knjiga je posvećena generacijama djece koja su u Podhumu prije gradnje crkve održavala svoje jednodnevne likovne radionice, kao i radionice u Župi sv. Mihovila u Jelenju, u razdoblju od 2002. do 2012. godine.

Kalo je uvodno kazao načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, knjiga opisuje djelo i stvaralaštvo "dice grobničke zajednice".

- Čestitam vam na upornosti u realizaciji ovog projekta, a Općina Jelenje dat će svoj doprinos u tome, kazao je Marčelja.

Autorica knjige Margareta Krstić kazala je kako je riječ o knjizi sjećanja na proteklo vrijeme, druženje s djecom koju je godinama okupljala u Župi sv. Mihovila u Jelenju, koja su kroz likovno stvaralaštvo gradila svoju vjeru.

- U dogovoru s tadašnjim župnikom, vlč. Sanjinom Francetićem, 2002. godine započela je s radom Likovna radionica Župe sv. Mihovila u Jelenju koju sam vodila sve do njegovog odlaska iz Župe, 2012. godine. Petnaestak djece u dobi od 5 do 14 godina sastajalo se svake subote od 9 do 11 sati, za vrijeme školskih praznika. Sastajali smo se u Župi, družili i slikali. Kroz slikanje smo pratili župna događanja i blagdane te nedjeljna čitanja, a posebno su se djeca veselila božićnim i uskrsnim temama. Koristili smo razne tehnike, drvene bojice i flomastere, vodene bojice i tempere, kolaž papir, oslikavali staklo, oblikovali glinu i izrađivali posudice, košarice, božićne ukrase te ih oslikavali, glazirali i pekli. Izrađivali smo keramički nakit, ogrlice i naušnice, ikebane i adventske vjenčiće. šest godina prije početka gradnje crkve u Podhumu, koja će biti posvećena Maksimilijanu Kolbeu, u kolovozu okupljali smo se na livadi, družili, slikali na zadanu temu, uredili oglasne ploče s naslikanim radovima da bi ih roditelji i ostali koji su prisustvovali svetoj misi mogli vidjeti. Ja sam ta druženja nazvala Kolbeove radionice, a na njima se okupljalo po pedesetak djece čiji su radovi bili izloženi na prigodnim izložbama - kazala je Krstić dodajući kako se nada da će ova mala knjiga pomoći djeci sačuvati sjećanja na to vrijeme, radionice, druženja i zajedničke odlaske na Mandrač u Voloskom. Neka bude spomen za buduće generacije kada nas više ne bude - kazala je Krstić.

Jučer, na sam blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, jutarnju svetu misu predvodio je vlč. Lovro Perić, župni vikar. Iste večeri, nakon molitve svete krunice, svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. VelimirTomić, koji je već punih 29 go dina misionar u misiji Kisongo u Tanzaniji. Vlč. Tornić u posjet Grobniku došao je na poziv jelenjskog župnika, vlč. lvana Milardovića, s kojim se upoznao prije nekoliko godina za vrijeme svog godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Govoreći o Maksimilijanu Kolbeu, vlč. Tomić kazao je kako je riječ o svecu cijele Hrvatske, ali i svjetskom svetcu za čiju se humanost i požrtvovnost čulo u svim krajevima svijeta.

Blagoslov novog relikvijara
Župa sv. Mihovila Arkanđela iz Jelenja i ove je godine, od 11. do 14. kolovoza, nizom događanja obilježila blagdan sv. Maksimilijana Kolbea. Program Kolbove započeo je križnim putem kroz Podhum, do groblja Podhumskih žrtava, uz molitvu za oprost i zadovoljštinu zbog učinjenih zlodjela, koji je predvodio v1č. Tomislav Sikavica, stalni đakon. Mještani su imali mogućnost molitve svete krunice, a služena je i sveta misa za sve pokojne župljane i sve žrtve ratova i zločinačkih sistema. Obljetnicu posvete crkve i svečanu koncelebriranu svetu misu u nedjelju je predvodio mons. !van Miklenić, glavni urednik Glasa koncila, a na misi je bio i blagoslov novog relikvijara, odnosno moći Maksimilijana Kolbea postavljenih u oltaru.

Prva crkva posvećena Kolbeu
Novoizgrađenu crkvu sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu posvetio je 13. kolovoza 2015. godine riječki nadbiskup mons. dr. lvan Devčić. To je prva crkva u Hrvatskoj posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu, koji je 1941. godine umro mučeničkom smrću u nacističkom logoru Auschwitz. Riječ je o poljskom franjevcu koji je bio čovjek od medija, ali i veliki humanist. Bio je zarobljenik Auschwitza, u kojem je umro u takozvanoj komori smrti, žrtvujući se za oca šestero djece. Temeljni kamen za crkvu u Podhumu položen je 14. kolovoza 2011. godine, a njezina gradnja počela godinu dana kasnije, u rujnu 2012. godine. Vrijednost radova procijenjena je na četiri milijuna kuna, koje je većim dijelom osigurala Riječka nadbiskupija, a u financiranju su sudjelovali i Općina Jelenje, Primorsko-goranska županija i jelenjska Župa sv. Mihovila, kao i mnogobrojni vjernici.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.