Navigacija

Glavni meni

13
Čet, Lip
0 Novih vijesti
×

Napomena

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/12_images_fotogalerija_2020-08-14_Kolbova_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/15_images_fotogalerija_2020-08-14_Kolbova_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/09_images_fotogalerija_2020-08-14_Kolbova_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/01_images_fotogalerija_2020-08-14_Kolbova_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Svečanim koncelebriranim svetim misama, u Podhumu, proslavljena Kolbova

Ispunjena filijalna crkva u Podhumu...

Župa
Tipografija

Sredinom kolovoza mještani jelenjskog naselja Podhum proslavili su Kolbovu – blagdan sv. Maksimilijana Kolbea. Crkva u Podhumu nosi ime sveca, a na sam blagdan bila je u potpunosti ispunjena vjernicima.

Proslavljena je i peta obljetnica od posvete crkve, a svečanu koncelebriranu svetu misu i blagoslov dvaju novopostavljenih vitraža, ususret Kolbovi, predvodio je vlč. Josip Blažotić, župnik župa Bezgrješnog Začeća BDM u Velom Brgudu, sv. Marije Magdalene u Velim Munama i sv. Martina biskupa u Vodicama. Na sam blagdan svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. dr. Tomislav Zečević, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Fužinama.

Vlč. Zečević u svojoj je propovijedi naglasio kako je Maksimilijan Kolbe poznat zbog svoje žrtve. On je uistinu živo kršćansku mudrost, koja u sebi uključuje duhovitost i slijeđenje križa od početka do kraja života. Kolbe je darovao svoj život, kako kaže Evanđelje po Ivanu.

- Većina nas bila je prisutna kada smo slavili svetu misu prije više od pet godina. U početku smo misno slavlje slavili na polju, pa u kontejneru, a danas imamo predivnu crkvu. Mnogi su se žrtvovali i odvajali od sebe kako bi podigli hram Božji, kazao je vlč. Zečević, dodajući kako biti vjernik je poziv ili dar koji treba svakodnevno obnavljati i živjeti i ne bojati se glasno reći da smo kršćani.

Organizator vjerskog programa je župa sv. Mihovila arkanđela Jelenje. Zabavni dio izostao je ove godine zbog koronavirusa.

Podsjetimo, u župi sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju posebno se slavi blagdan sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, gdje je 2015. godine izgrađena crkva posvećena ovom svecu, kao podružnica crkve sv. Mihovila u Jelenju. Ima kapacitet od 200 sjedećih mjesta. Temeljni kamen za crkvu položen je 14. kolovoza 2011. godine, a njezina gradnja počela je godinu dana kasnije, u rujnu 2012. godine. Toranj crkve visok je 24,5 metara te dominira Grobničkim poljem. Naime, riječ je o prvoj crkvi u Hrvatskoj koja je posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu, poljskom franjevcu i svećeniku koji je u srpnju 1941. u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ponudio svoj život u zamjenu za život drugog logoraša, određenog za streljanje. Proglašen je svetim 1982. godine. Na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, sredinom kolovoza, u istoimenoj crkvi u Podhumu održava se koncelebrirano misno slavlje, kao i blagdanska trodnevnica u čast podhumskim žrtvama te žrtvama svih totalitarnih režima.

{gallery}fotogalerija/2020-08-14_Kolbova{/gallery}


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.