Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Tra
0 Novih vijesti

Proslavljena Kolbova: Četiri godine od posvete crkve u Podhumu

Župa
Tipografija

Na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, sredinom kolovoza, u istoimenoj crkvi u Podhumu održano je svečano koncelebrirano misno slavlje kojeg je predvodio mladomisnik vlč. Josip Pende.

vlč. Josip Pende predvodio euharistijsko slavlje
vlč. Josip Pende predvodio euharistijsko slavlje
vlč. Josip Pende predvodio euharistijsko slavlje


Mnoštvo vjernika i mještana prisjetilo se sv. Kolbea, koji je ubijen u logoru Auschwitz. Kako je, u svojoj propovijedi, napomenuo vlč. Pende, u današnje vrijeme, izuzetna je važnost postići "raskajano srce", navodeći uz to crtice iz života požrtvovnog sveca te dodajući kako svakodnevno trebamo moliti za milost "raskajanog srca" jer, Gospodin ljubi one koji mu pristupaju na takav način. To nam upravo daje primjer životnog puta i muke sv. Maksimilijana Kolbea, a biblijsko čitanje u euharistijskom slavlju daje izvrnu usporedbu: "Ovo je moja zapovijed. Ljubite jedni druge, kao što sam ja Vas ljubio", napomenuo je Pende, propovijedajući jelenjskim mještanima da Gospodin ne traži ništa od nas, što nam nije prije toga dao. Često se zna dogoditi da mi nemamo iskustvo Božje ljubavi te da nismo susreli Gospodina, a da bi ga susreli potrebno nam je raskajano srce, baš kao što ga je imao sv. Kolbe, čulo se s podhumske propovjedaonice.


Ispunjena crkva u Podhumu na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea
Ispunjena crkva u Podhumu na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea
Ispunjena crkva u Podhumu na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea


Podsjetimo, u župi sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju, posebno se slavi blagdan sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu gdje je 2015. godine izgrađena crkva posvećena ovom svecu. Blagdanska priprava započela je križnim put kroz Podhum do groblja Podhumskih žrtava. Također, održan je i ekumenski susret za jedinstvo kršćana, a voditelj susreta je bio mons. Dino Popović. Prije samog blagdana, posebno se slavila misa u povodu obljetnice posvete crkve, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ante Zovko, župnik u Mrkoplju. Na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, jutarnju svetu misu predvodio je vlč. Miroslav Pergl, sužupnik u župi Jelenje. Blagdanska proslava završila je velikim misnim slavljem, u kojemu su se pridružili svećenici iz okruženja. Nakon mise, u večernjim satima, održan je zabavni program uz glazbeni sastav Crescendo.Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.