Navigacija

Glavni meni

21
Uto, Ožu
0 Novih vijesti

Jelenje i Galliera: Uspostavljen kontakt s pobratimljenom općinom

Obnovljena suradnja s prijateljskom Općinom...

Općinska uprava
Tipografija

Predstavnici Općine Jelenje uspostavili su kontakt s prijateljima iz Italije i obnovili suradnju koja je zamrla zbog bivše političke garniture. Uskoro se očekuju novi projekti.

Jelenski načelnik Robert Marčelja, zamjenik Dino Piljić, gospodin Mladen Silić, kao predstavnik Nogometnog kluba Rječina te vijećnica Izabela Stošić, krajem siječnja, otputovali su u Gallieru Venetu, talijansku općinu s kojom je Općina Jelenje pobratimljena od davne 1998. godine.

Dvije općine su se pobratimile u poslijeratnim godinama budući da su prijatelji iz Italije ponudili podršku u smislu da se djeci iz kulturno - umjetničkih i sportskih društava omogući gostovanje u Gallieri, upoznavanje nove zemlje, kulture, jezika, te stjecanje novih prijateljstava, pa neka tako traju do danas.

Kontakti su nažalost oslabljeni nakon promjene vlasti kako u jednoj, tako i u drugoj općini. Nova politička garnitura pokazala je želju da se ponovno uspostave odnosi s pobratimljenom općinom, budući da su u prošlosti uspješno surađivali, te se tako preko vijećnice Stošić stupilo u kontakt s načelnikom Galliere Venete, gospodinom Stefanom Bonaldom. Bonaldo, iako mlad, jako je dobro bio upoznat s poviješću međusobnih odnosa, te je odmah predložio sastanak, kako bi se upoznali novi načelnici i zamjenici, te svi ostali koji su i prije bili uključeni u suradnju dvaju općina.

Sastanak je protekao u ležernoj atmosferi, izmijenili su informacije o trenutnoj financijskoj situaciji, predviđenim projektima, planovima i slično. Načelnici su iskazali želju da se bratimljenje dvaju općina iskoristi ponovno, prvenstveno za djecu, pa su tako zaključili da bi se moglo aplicirati za sufinanciranje projekata iz EU, koji podržavaju mobilnost djece na području tri europske članice. Upravo iz tog razloga, zamjenik Piljić angažirat će se u kontaktima sa Slovenijom, kako bi se projektu pridružila još jedna članica. Osim toga, spomenuli su se i ozbiljniji projekti koji se tiču ekologije, sigurnosti i slično, a o čemu će više govora biti na sljedećim sastancima koji su predviđeni za proljeće ove godine.

Čelnici Galliere Venete pokazali su našoj delegaciji nekoliko najznačajnijih mjesta u njihovoj općini (Parco Villa imperiale i Cittadella, gradske zidine) i počastili ih tipičnim proizvodima iz regije Veneto. Razmijenili su, naravno, i prigodne poklone koji će ih podsjećati na novoostvareni kontakt i predstojeću komunikaciju i suradnje dvaju općina.

Arhivske fotografije bratimljenja Općine Jelenje i Galliera iz 1998. godine pogledajte na: https://arhiva.jelenje.hr/uprava/opcinsko-vijece/opcine-prijatelji 


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.