Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Tra
0 Novih vijesti

Besplatno preuzmite: Publikacija Općina Jelenje 1993. - 2016/17.

U privitku teksta možete preuzeti digitalno izdanje...

Općinska uprava
Tipografija

Miljenko Fičor, financijski stručnjak i analitičar iz Dražica izradio je vrijednu publikaciju pod nazivom "Općina Jelenje 1993.-2016/17.“ godine, kao poklon Autora svojemu zavičaju.

Ovo je već njegova treća publikacija na istu temu s obzirom da je prvu izradio povodom petnaeste godišnjice osnivanja Općine Jelenje odnosno za razdoblje 1993.-2008.“, a drugu povodom dvadesete godišnjice osnivanja Općine Jelenje odnosno za razdoblje 1993.-2013.“.
 
Ovom trećom publikacijom daje se također prikaz općih obilježja Općine Jelenje, prikaz kretanja njezina proračuna, te prikaz kretanja u njezinu gospodarstvu u razdoblju od osnivanja pa do danas, sve to u komparaciji s kretanjima u Primorsko-goranskoj županiji, ali i s istovjetnim kretanjima u drugim gradovima i općinama „riječkog prstena“.

- Publikaciju Općine Jelenje dorađujem godinama novim podacima iz različitih službenih izvora. Prvi put će šira javnost knjizi moći pristupiti i preuzeti istu u digitalnom formatu, te koristiti podatke za različite namjene. Sama knjiga podijeljena je u pet poglavlja te smatram da su na 100-tinjak stranica statistički obrađeni i analizirani vrijedni podaci o Općini Jelenje koji mogu korisno poslužiti prilikom izrade raznih projekata i dokumentacije, ali i za buduće generacije, pogotovo mlade – kazao je Miljenko Fičor, autor publikacije, dodajući kako se posebno zahvaljuje upravi tvrtke TTO Thermotechnik, d.o.o. Lukeži koji su omogućili štampanje ove publikacije.

U prvom poglavlju daju se opće geografske, prirodne, socijalne i upravno-teritorijalne karakteristike Primorsko-goranske županije, zatim gradova i općina „riječkog prstena“, a onda znatno detaljnije i pokazatelji za Općinu Jelenje, s posebnim osvrtom na strukturu stanovništva nakon zadnjeg Popisa stanovništva 2011. godine.

U drugom poglavlju daje se usporedba visine proračuna Primorsko-goranske županije u odnosu na proračun Republike Hrvatske, kretanje proračuna gradova i općina „riječkog prstena“, a onda opet najdetaljnije kretanje proračuna i njegova struktura u Općini Jelenje.

U trećem poglavlju daje se pregled gospodarskih kretanja prema istoj strukturi kako je to dato i u prethodna dva poglavlja.

Četvrto poglavlje posvećeno je obrtništvu. Na žalost za obrtnike se ne prikupljaju financijski podaci na način kako se to radi za pravne osobe, te su dati uglavnom fizički pokazatelji.

Peto poglavlje donosi popis svih dosadašnjih članova Općinskog vijeća Općine Jelenje i članova Poglavarstva Općine Jelenje po mandatnim razdobljima, kao i imena načelnika i zamjenika od kada su birani neposredno.

Publikacija „OPĆINA JELENJE - 1993-2016/17.“ nastala je u povodu dana Općine Jelenje i dana Svetog Mihovila, zaštitnika Općine, koji se tradicionalno slave 29. rujna svake godine. U privitku teksta možete preuzeti digitalno izdanje, a prilikom upotrebe podataka iz publikacije molimo navesti izvor.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.