Navigacija

Glavni meni

21
Uto, Ožu
0 Novih vijesti

Nakon odlaska Radetića na kruzer, dogodio se preporod u našoj općini

Robert Marčelja, načelnik Jelenja odgovara Vandi Radetić Tomić

Blog
Tipografija

Nakon što smo kao pobjednici lokalnih izbora u lipnju ove godine preuzeli upravljanje Općinom Jelenje, u samo tri mjeseca vidljive su promjene na bolje u svim segmentima života. Da je tome tako, potvrđuju i sami mještani. Od same gospodarske slike, preko komunalnih radova, sve do svakodnevne komunikacije s mještanima vidljiv je napredak, a uštede koje su napravljene u ovom periodu, nisu poremetile funkcioniranje same zajednice, a zalog su za perspektivnu budućnost Općine Jelenje. Osim toga, u prvom je planu realizacija svih zacrtanih kapitalnih projekata.

U svezi s navedenim, čudi me isforsirana tiskovna konferencija sazvana od strane Nezavisne liste  Vande Radetić-Tomić. Na tom je okupljanju za predstavnike medija bilo sasvim razvidno da Radetićevi bezidejno i poput loše kopije puštaju samo još jedan trag na papiru, istovremeno i dalje stvarajući razdor i podjele u zajednici kroz manipuliranje i znakovito preoblikovanje činjenica.

Svima koji su uključeni u politički, ali i općenito društveni život u Općini Jelenje dobro je poznato da Nezavisna lista Radetićevih nije donijela ništa dobro za vrijeme stolovanja njihovog predstavnika. Štoviše, Općinu Jelenje Radetićevi su isključivo svojim potezima doveli gotovo do ruba bankrota, naročito rastrošnim ponašanjem. Naši prvi koraci, kao što smo i najavili u izbornom programu stranke i partnera, bili su povećanje prihodovne strane te smanjenje troškova u općinskom proračunu. O sukobu interesa između sestre i brata Radetić za vrijeme njihovog mandata bespredmetno je uopće trošiti riječi. Ne samo da takve radnje kod naših mještana izazivaju podsmjeh, već su i nadležne državne institucije odnosno Povjerenstvo za sprječavanje sukob interesa dale svoj pravorijek u tom predmetu.

Nadalje, najam poslovnih prostora u općinskom vlasništvu konačno je stavljen u realne okvire, a većina zakupaca prema novoj Odluci ima manju cijenu od izlicitirane na inicijalnom natječaju. Sve podatke o cijenama zakupa bit će objavljene na internetskoj stranici kako bi kompletna javnost imala uvid u samu materiju. Što se pak poštanskog ureda u Dražicama tiče, njegov je najam prije iznosio cijelu – jednu kunu mjesečno, odnosno 12,00 (slovima – dvanaest) kuna godišnje. Takvo što više nije ni zakonski dopušteno, a niti realno.


Pošta je po svojoj djelatnosti, ali i samoj društvenoj ulozi, javni servis za mještane. Međutim, taj je podatak u najmanju ruku jednako vrijedan onome da Hrvatska pošta u svojoj ponudi ima i razne komercijalne djelatnosti. Baš zato, zbog zdrave tržišne utakmice naprosto nije moguće da pred ostalom konkurencijom Hrvatska pošta ima najam za jednu kunu. Radi se o dioničkom društvu s ciljem ostvarivanja profita. Hrvatsku poštu u Dražicama uvrstili smo u povlaštenu kategoriju koja ima najmanji najam te on sada iznosi 24 kn m2 odnosno 1392 kn mjesečno, što godišnje nosi ukupan prihod od 16 700 kuna.

Kao i uvijek, Općina Jelenje kontinuirano koristi usluge Hrvatske pošte za razne potrebe pa za tu namjenu na godišnjoj razini izdvaja više od 60.000,00 kuna. Dakle, jasno je vidljivo da se samo iz uplata Općine Jelenje prema Hrvatskoj pošti može pokriti kompletan najam njenog ureda. Nezavisna lista Radetićevih, jednako je vidljivo, ne zna koristiti ni kalkulator s najjednostavnijim matematičkim operacijama.

Kao općinskom načelniku, drago mi je da smo, na osnovu natječaja koje smo raspisali, popunili gotovo sve poslovne prostore u Općini Jelenje. Statistički, popunjenost ovoga trenutka iznosi 96% kapaciteta, što je izniman uspjeh i jamči stabilne prihode za proračun. Od ukupno 43 poslovna prostora iznajmljeno je 41. Niti jedan prijašnji zakupac nije odustao od poslovnog prostora, a stigli su i novi zakupci. Neka gđa. Radetić-Tomić navede koji su to zakupci odustali od poslovnih prostora. Treba napomenuti da je moj prethodnik Ervin Radetić isključivo svojim neodgovornim i naprosto sumanutim ponašanjem dizao i spuštao najamnine korisnicima bez "reda i poretka", pritom ne koristeći analize te tako oštetio općinski proračun. Sada su najamnine realne s obzirom na lokaciju, veličinu prostora i djelatnost koja se obavlja te predstavljaju stabilne prihode. Svojedobno, temeljna ideja izgradnje općinskih prostora s pripadajućim Trgom mlikarice kao vizualno zgodnim centralnim okupljalištem mještana, bila je i mogućnost ostvarivanja prihoda lokalne zajednice. Radetićevi su u njihovom mandatu imali ideju prodati općinske prostore, a samo pukom srećom nisu uspjeli u tom naumu koji bi ostavio trajne posljedice po ekonomiju naše lokalne zajednice.

Bivši načelnik je svoje odluke temeljio na načelu prijatelj-neprijatelj. Po tome, svi koji su spadali pod "neprijatelje" imali su velike najamnine i dobivali nepovoljne ugovore. Takva je situacija primjerice i s dječjim vrtićem u Podhumu koji je imao obvezu plaćanja mjesečne najamnine od 10.000,00 kuna mjesečno! Cijenu kvadrata vrtića Radetić je izjednačio sa cijenom kvadrata kladionica na našem području. Ne treba ni spominjati da se radi o izuzetno važnom servisu za djecu i roditelje. Sada je taj najam usklađen i iznosi 5.097 kn mjesečno. Socijalni segment Općini Jelenje predmet je od primarnog interesa, što prije očito nije bio. Cijena vrtića porasla je za vrijeme Ervina Radetića. Ove godine cijena nije podignuta, niti će vrtić u narednom periodu poskupjeti.

Ušteda od pola milijuna kuna na ime vijećničkih naknada o kojoj zbori Nezavisna liste Radetićevih samo je stvar grube računice i demagogije za mandatno razdoblje od četiri godine. Tu odluku koju sada zazivaju mogli su provesti u svom mandatu, a prijedlog o istoj nikad nije ni upućen. Zanimljivo! Očito su sada uz naknadnu pamet dobili prosvjetljenje kao oporba. Može se razaznati da je Radetićevima lijepo biti u oporbi, nadam se i očekujem da će iz njihovih redova stići još poneki "biser" na idućim sjednicama Općinskog vijeća. Vijećnici u Općini Jelenje imaju među najmanjim naknadama u Primorsko-goranskoj županiji.

Krucijalna razlika između Nezavisne liste Radetićevih i PGS-a kao nositelja izvršne vlasti zajedno sa svojim partnerima je ta što mi od početka imamo plan i program kojega ćemo, u to smo sasvim sigurni, provesti u iduće četiri godine. Kako svjedoče sami zaposlenici, ali i mještani Općine Jelenje, dogodio se preporod nakon odlaska Ervina Radetića na kruzer. Teško je bilo raditi u takvim uvjetima. Sve je, da to svedemo na krajnje jednostavno objašnjenje, ovisilo o tome hoće li se bivši načelnik ustati na lijevu ili desnu nogu. Takve stvari kod nas su nepojmljive, neprihvatljive i neponovljive.

Konačno, što se tiče rasprava na sjednicama Općinskog vijeća, one su i dalje povišenog tona, održavaju se u negativnom ozračju i prepune su tenzija vijećnika Nezavisne liste Radetićevih. Nije rijetkost da vrijeđaju i omalovažavaju djelatnike pa je na prošloj sjednici pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Tomas morala zaprijetiti privatnom tužbom ako se vrijeđanja Ervina Radetića ponove. Sve sjednice Općinskog vijeća Općine Jelenje su legalne i zakonski utemeljene, a uskoro će, nakon ljetne stanke krenuti s radom i odbori.

Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.