Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/19_images_fotogalerija_2022-01-25_GD-silueta_thumb_medium667_445.JPG' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/39_images_fotogalerija_2022-01-25_GD-silueta_thumb_medium667_445.JPG' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/27_images_fotogalerija_2022-01-25_GD-silueta_thumb_medium667_445.JPG' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/40_images_fotogalerija_2022-01-25_GD-silueta_thumb_medium667_445.JPG' as a jpeg.

Spomenik silueta Grobnikim dondolašima postavljena u centru Dražica

Kultura i tradicija
Tipografija

Žitelji Općine Jelenje bogatiji su za još jednog stanovnika na jelejskom području. Naime, krajem siječnja svečano je postavljena silueta Grobničkog dondolaša, kao spomenik i podsjetnik na vrijedne ljude i čuvare grobničke baštine.


Izuzetno me veseli, da smo na području Naše Jelenje bogatiji za još jednog stanovnika. ❤ Silueta Simpatizeri GROBNIČKIH...

Objavljuje Robert MarčeljaPonedjeljak, 24. siječnja 2022.


- Izuzetno me veseli, da smo na području našeg jelenja bogatiji za još jednog stanovnika. Silueta Grobničkog dondolaša još je jedan od dokaza da njegujemo i poštujemo tradiciju našeg zavičaja. Grobnički dondolaš od danas stoji uz bok Grobničkim mlikaricama, mlinskom kolu, jelenu, kao simbolu naše Općine, kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje prilikom otkrivanja siluete koja se nalazi kraj velikog parking prostora u Dražicama.

Svima koji posjete jelenski kraj moći će na jednostavan način saznati sve informacije o udruzi ali i legende kroz povijest koje su vezane uz postojanje Grobničkih dondolaša. Inicijativu i projekt postavljanja siluete inicirali su sami Grobnički dondolaši.

Uz siluetu se je postavljen i nosač s pločom na kojoj je opis dondolaša na hrvatskom i engleskom jeziku. Na ploči se nalazi i QR kod koji se može skenirati mobitelom te vodi na stranicu gdje se mogu saznati grobnički nazivi naše opreme, vidjeti ukupna dužina puta koji Dondolaši pređu na otvaranju mesopusta i slične zanimljivosti. S donje strane ploče nalazi se identična replica zvonca, ali u umanjenoj verziji. Posjetitelji mogu i pozvoniti jer je Dondolašima zvuk zvonca jako bitan i to ih definira.

- Mi smo kao Općina Jelenje prepoznali smo i dali priliku dobrim idejama i podržali projekt svjesni važnosti Grobničkih dondolaša kroz povijest, kazao je Marčelja, zahvalivši se svima koji tradicionalnom rutom godinama obilaze sva naša naselja.

Ovim putem Grobničkim dondolašima čestitamo na još jednom uspješnom projektu kojeg smo zajedno odradili i želimo vam da potrajete onoliko koliko traju legende o vama, a one sežu duboko u povijest odnosno u 1242. godinu, poručili su iz Općine Jelenje.


Uživali smo ? Hvala Simpatizeri GROBNIČKIH DONDOLAŠA

Objavljuje Robert MarčeljaSubota, 15. siječnja 2022.

Podsjetimo, Grobnički dondolaši su u dva navrata „obahajali“ Općinu Jelenje i svojom zvonjavom rastjerali zle duhove i zimu. Pravi čuvari grobničke tradicije u prvom navratu su razveselili jelenjske mještane koji su ih u velikom broju dočekali i pozdravili na Trgu mlikarice u Dražicama, na kojemu su napravili svoje prvo kolo na području općine Jelenje i započeli osamnaest kilometara dugu dionicu, kako drugačije nego "na hodeć". Nakon Dražica gdje ih je dočekalo i najviše sumještana nastavili su svoj put u Podhum, pa u Sobole, Zastenice, Grad Grobnik, Lukeže, da bi u Jelenje stigli u večernjim satima. U drugom navratu dondolaši su obilazili Općinu Jelenje po „Črnom Kamiku“ odnosno iz mjesta Kukuljani prema Zoretićima, nakon čega su redom obilazili Trnovicu, Brnelići, Lubarsku, Jelenje, Podkilavac, a krajnja destinacija bio je jog u Dražicama.Na dionici zvanoj „Črni Kamik“ nastao je istoimeni film o Grobničkim dondolašima Film obiluje prekrasnim kadrovima s tla i iz zraka, a sve prati pomno birana glazbena podloga. Film je sniman u HD rezoluciji s filmskim objektivima koji dočaravaju arhaičnost trenutka ali i važnost Grobničkih dondolaša kroz povijest. Posebni trenutak u filmu svakako je zvonjava na mostu u mjestu Trnovica. Film je prezentiran na platformi You Tube, a redatelj audio-vizualnog uratka je Krešimira Černeka iz produkcijske kuće Creative Media.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.