Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Srp
0 Novih vijesti

[PRIJAVI SE ZA ŠETNJU] Od Dražica do Rijeke - Biti mlikarica

Kultura i tradicija
Tipografija

Dana 24.07.2021. godine zasvijetliti će naš feral sjećanja... Okupljanje je  kod spomenika Mlikarici u Dražicama i pokret u 7.00 ujutro. Očekivani dolazak svih hodača na Mljekarski trg je 10.30. Organiziranom grupnom hodanju  možete se pridružiti putem online prijave na: https://bit.ly/2UXfI5m. Rezervacije za večernju priredbu u Domu kulture Dražice primamo na: https://bit.ly/3kBoDnv

U ime sjećanja na grobničke mlikarice i obilježavanja manifestacije "Feral ki j` pušćal sinjal" organizirali smo šetnju "Biti mlikarica" i 24. srpnja u 7 sati ujutro s latama i feralićem, zaputiti ćemo se, baš kao ONA, pješice, starim stazama, sve do trga u Gradu koji teče, Mljekarskog trga, poručili su iz turističke platforme Visit Jelenje.

Nadalje, u večernjim satima u Domu kulture u Dražicama moći će se pogledati monodrama Mlikarica u izvedbi  Petre Mavrinac, članice scenske skupine Grobničke katedre. Tekst i režiju potpisuje gđa.Vlasta Juretić, uz pratnju KUD-a Zvir.


Donosimo vam kratki izvadak iz eseja Belizara Bohorića, pokojnog autora spomenika grobničkoj Mlikarici: ... mali trg, ne veći od velike sobe, koji danas nazivaju Mlekarski trg. Na taj majušni trg dolazile su mlikarice iz Grobinšćine i prodavale ostatak mlijeka i čuvenoga grobničkog sira, koji nisu uspjele prodati stalnim mušterijama po kućama. Te su žene po tri sata iz Grobinšćine nosile velike košare na leđima s punim kantama mlijeka i hranile Rijeku mlijekom. Tada je Rijeka bila samo na desnoj obali Rječine i bila je druga država. Danas na tom malom trgu stoji skulptura žene povijene pod teretom košare i lampašom u ruci, jer su iz kuće kretale za mrkloga mraka. Kad se ranih osamdesetih godina uređivao taj dio staroga grada arhitekt Igor Emili nagovorio me da napravim spomenik Mlikarici. Slika tih žena ostala mi je u mislima iz mog najranijeg djetinjstva. Nadam se da sam tim djelom ostavio trajni trag u mom gradu, a sebi daleko sjećanje na doživljenu stvarnost.(iz novina Vijenac, Matica Hrvatske).


I onaj u Dražicama, autora Ranka Sroka i  riječki spomenik mlikarici, autora Belizara Bohorića, kao i trgovi koji im svojim nazivima odaju počast zaista jesu trajni trag i spomen na nekadašnji težak način življenja grobničkih mlikarica. Naša je misija prenositi tradicijsku predaju mlađim pokoljenjima koji eto misle da se mlijeko oduvijek moglo kupiti u PIK-ovom ili nekom drugom dućanu.

A kako je bilo ustati se u ranu zoru i pod teretom svježe pomuženog mlijeka  pješačiti do Rijeke, možete doživjeti hodajući istim putem u našoj šetnji "Biti mlikarica". Šetači će se okrijepiti proizvodima Tonka i Piko, našeg sponzora Pik Rijeka.

Okupljanje je  kod spomenika Mlikarici u Dražicama i pokret u 7.00 ujutro. Očekivani dolazak svih hodača na Mljekarski trg je 10.30. Organiziranom grupnom hodanju  možete se pridružiti putem online prijave na: https://bit.ly/2UXfI5m. Navečer, u 20.00 sati vas pozivamo da zajedno pogledamo dirljivu izvedbu Petre Mavrinac na tekst i u režiji autorice Vlaste Juretić  i da nakon dugo vremena nenastupanja, usljed Covid mjera, uživamo u nastupu našeg KUD-a Zvir. Rezervacije za večernju priredbu primamo na: https://bit.ly/3kBoDnv.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.