Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

Uz palentu i sir održan Festival penjanja i spuštanja na Hahliću

Kultura i tradicija
Tipografija

Posljednja subota u lipnju na području Grobnišćine tradicionalno je dan promoviranja autohtonog grobničkog jela palente kompirice i grobničkog sira. Tako je bilo i ove godine. Iako je zbog epidemioloških mjera izostao klasični Festival palente i sira, palenta na Hahliću pokazala se kao odlična zamjena.Naime, TZ Jelenje i Općina Jelenje spojili su prirodne ljepote Grobničkih Alpi s uživanjem u autohtonim proizvodima Grobnika, i to na nadmorskoj visini od 1097 metara, na Hahliću. Tako je nastao FPIS – Festival penjanja i spuštanja – koji je ove godine okupio 60-tak sudionika, koji su se od Podkilavca zaputili prema najdražem planinarskom domu, po planinarskoj stazi „po čeki“. Uspon je laganim hodom trajao 2 i pol sata, a za ručak je sve sudionike čekala palenta kompirica drito iz pinjate Udruge „Palentar“ strešena va dom Hahlić, uz grobnički sir i planinarski fažol te piće. Broj sudionika zbog epidemioloških mjera bio je ograničen. Svi koji se nisu uspeli na Hahlić mogli su tog vikenda u grobničkim ugostiteljskim objektima naručiti autohtonu deliciju spremljenu na način „a`la šef kuhinje“. Organizatori su manifestacije koja njeguje zdrav život TZ Jelenje, PD „Obruč“, Udruga „Palentar“ i Općina Jelenje.

Svoje dojmove kazala je Jasminka Matrljan iz turističke platforme Visit Jelenje.

Javljamo da se je i ove godine palenta kompirica uspješno popela na Hahlić i to na 4 kotača terenca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelenje koji su spremni pomoći i kad ne gori. Brojni penjači svih dobi, željnih druženja i boravka u prirodi, a kojima nije smetala ljetna žega, okupili su se na polaznoj točki u Podkilavcu i točno u 8 sati krenuli put Hahlića stazom "po čeki". Bilo je i onih iskusnijih, koji su krenuli kroz Mudnu dol i stazom "po kolcima", a već u 11.05 i zadnji penjač u pratnji vodiča PD-a Obruč stigao je u Dom.  U isto vrijeme kuhari Udruge palentar vrijedno su, najprije strgali kompir, a onda dodavali i ostale sastojke pod budnim okom Grozdane Rak, meštrice od palente. Kuhala se je "mića" palenta, pa su meštricu morali slušati samo 4 kuhara, dok na velikom gastro "Festivalu palente i sira" gđu. Grozdanu sluša i 30 kuhara, koji je s poštovanjem zovu "mama".

Čim je kompirica malo "odmorila" ukrcana je u terenac i u 13 sati poslužena je sa grobničkim ovčjim sirom na 1097 mnv. Oni najgladniji dodali su svemu i planinarsku jotu, a ručak je zaokružen planinarskom štrudlom. Dobrodošlicu uz par prigodnih riječi izgovorili su načelnik Robert Marčelja, Vedran Stipić predsjednik PD Obruč i Jasminka Matrljan ispred Turističke zajednice, kazala je Matrljan, dodajući kako se nada da će sljedeće godine u ovo vrijeme ovid 19 biti zaboravljena prošlost i da će se miješati naša "vela" palenta od pola tone. Smisao ove gastro manifestacije, kuha li se mića ili vela palenta kompirica, je podijeliti s gostima ljepotu krajolika, običaje i okuse Grobnišćine. Najavljujemo i dalje suradnju s PD Obruč. Šteta bi bila ne nastaviti s Festivalom penjanja i spuštanja i u budućnosti.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.