Navigacija

Glavni meni

29
Ned, Sij
0 Novih vijesti

Novi humanitarni kalendar Grobničkih dondolaša za 2020. godinu

Prihod od prodaje kalendara namijenjen je za liječenje Maura Baraka.

Kultura i tradicija
Tipografija

Predivan kalendar simbola Grobnišćine možete naručiti na: alen.haramija@grobnicki-dondolasi.hr.

Grobnički dondolaši folklorna i turistička atrakcija Grobništine, u svojim prepoznatljivim odorama, poznati su diljem Hrvatske i izvan naših granica. Humanitarnim kalendarom, koji je tiskan u nakladi od 1000 primjeraka, želi se prikupiti novčana sredstva koja će biti proslijeđena na račun 11 godišnjeg Maura Baraka koji se liječi od kongenitalne pseudoartroze tibije i fibule. Uz sponzore doprinos su dali i fotografi koji su se odrekli honorara, a bez čije profesionalnosti i iskustva ovo ne bi bilo moguće.

Projekt unikatnog kalendara pokrenuta je prošle godine, također s humanitarnim ciljem. Članovi udruge uključili su se u projekt i pokazali da ispod teške opreme i strašnih maski hodaju plemeniti ljudi. Grobničani su to čije srce tuče za njihov kraj, ali i za potrebite ljude. Za nekoga bez iskustva u „manekenskim vodama“, moramo priznati da su se dobro snašli u ovoj ulozi.

Podsjetimo, danas su Grobnički dondolaši folklorna i turistička atrakcija Grobništine i poznati su diljem Hrvatske i izvan naših granica. Grobnički dondolaši u prepoznatljivim odorama i s krabujom na glavi kreću u obilazak prvi vikend nakon Sveta Tri Kralja i svojom tradicionalnom zvonjavom prolaze kroz gotovo sva mjesta Grobinštine na području općina Jelenje i Čavle. Dondolaše mještani dočekuju, časte i iskazuju im sve počasti svjesni njihove važnosti u dalekoj prošlosti. Naime, dondolaši potječu od ljudi koje su angažirali vlasnici velikih stada ovaca (pa i goveda) u vrijeme kada se stoku tjeralo na ispašu u više predjele na šumske pašnjake. Nadničari su navlačili strašne maske (krabuje) i zvonili velikim zvoncima (dondolali) tjerajući zvijeri (vuka, risa i medvjeda) od stada stoke. Legenda kaže da su tako opremljeni Grobničani odigrali i presudnu ulogu u boju s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, pa i u kasnijim bitkama s Osmanlijama. No ostavimo legende i povijesne priče, i poželimo Grobničkim dondolašima da potraju onoliko koliko traju legende o njima, a kao organizirana grupa djeluju od 2000. godine.

Prihod od prodaje kalendara namijenjen je za liječenje Maura Baraka. Donacije su moguće i na facebook stranici facebook.com/PomocZaMalogMauraBarak
Fotografije: Aleksandar Saša Tomulić, Alen Kregar, Zlatko Morić, Roni Brmalj.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.