Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/CM0_9637_images_thumb_medium667_445.JPG' as a jpeg.

Prijem kod načelnika: Valentina Ban svojim filmom ostvarila međunarodni uspjeh

Film "David" - emotivna priča o prijatelju...

Kultura i tradicija
Tipografija

Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja primio je mladu sumještanku i redateljicu Valentinu Ban, kao sukreatoricu dokumentarnog filma "David" koji je na 24. Filmskoj reviji mladeži i 12. Four River Film Festivalu u Karlovcu odnio prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Navedeni film, naša sumještanka kreirala je zajedno sa svojom prijateljicom Natali Ban. Redateljice su snimile film o svome prijatelju koji je ovog ljeta izgubio borbu s bolešću. Film koji im je donio pobjedu traje 14 minuta, a stvarale su ga 9 mjeseci. Iako je pobrao i iznimno dobre kritike obje se slažu da ni u primisli nisu imale pobjedu.

Pogledajte film:

Veliki je to uspjeh za dvije sada već završene riječke srednjoškolke, ali i Dom mladih u čijoj je radionici film nastao pod mentorskom palicom Josipa Šarlije. Podsjetimo, na festivalu međunarodnog karaktera bilo je prijavljeno 1.540 filmova, a u užu konkurenciju ušlo je njih svega 68 iz 50 zemalja. Revija je to koja okuplja mlade autore filmova od Gangesa do Kupe, a uspjeh je tim veći što je "David" prvi film Valentine i Natali.

- Film je prošao selekciju prije nego je David preminuo, a na snimanje filma o Davidu potaknula nas je želja da njegova obitelj dobije sjećanje na njega. Ja sam Davida upoznala u »Maliku«, a išli smo oboje u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, no on je bio stariji od mene.

Tu smo upoznali i Natali koja je završila Salezijansku gimnaziju. Postali smo veliki prijatelji, a onda se David razbolio. Imao je karcinom. Međutim, njegova bolest i njegova borba u filmu su pale u treći plan, jer je njegova obitelj koja je surađivala s nama došla u prvi plan, kazala je Valentina.

- David je najpozitivnija osoba koju sam upoznala. Uvijek snažan, nikada u lošem raspoloženju. Sve je volio i nikoga nije osuđivao. Voljeli smo ići u šetnje Grobničkim poljem. Bio je spreman pomoći drugima, a za sebe nije tražio pomoć iako je njemu pomoć najviše trebala. Na žalost film koji smo napravile nije uspio vidjeti, priča Valentina.

Zbog svega učinjenoga Općinski načelnik dodijelio je Valentini zahvalnicu za uspjeh i razvoj audio-vizualnih medija.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.