Navigacija

Glavni meni

19
Pet, Tra
0 Novih vijesti

Brojni komunalni radovi u 2020: Gradilišta u Dražicama i Podhumu simbol razvoja

Mehanizacija i strojevi svakodnevno rade na novoj školi u Dražicama

Blog
Tipografija

Početak godine u jelenjskom kraju, kao uostalom i kompletna 2020. godina bit će prožeta brojnim komunalnim radovima.

Tim povodom razgovarali smo s prvim čovjekom Općine Jelenje Robertom Marčeljom koji je naveo projekte koji će obilježiti ovu godinu, a radi se, kako je kazao Marčelja, o najvećim projektima u povijesti Općine Jelenje. Višemilijunska sredstva bit će iskorištena u poboljšanje životnog standarda svih mještana.

R. Marčelja: Gradimo i stvaramo nove vrijednost...
R. Marčelja: Gradimo i stvaramo nove vrijednost...
R. Marčelja: Gradimo i stvaramo nove vrijednost...
– U ovom trenutku otvorena su dva velika gradilišta. U Dražicama zajedno s Primorsko-goranskom županijom rekonstruiramo i dograđujemo školu i gradimo novu školsko-sportsku dvoranu, koja napreduje prema planu i trebala bi biti gotova početkom iduće godine što znači da bi djeca, kako sada stvari stoje, trebala u drugom polugodištu nastaviti pohađati nastavu u novoj i modernoj školi. Strojevi i mehanizacija neprestano rade i u Podhumu na novom reciklažnom dvorištu, čime ćemo uvelike riješiti gospodarenje komunalnim otpadom na našem području. Mještani će stvari koji im ne trebaju moći besplatno zbrinuti u reciklažno dvorište. Treba naglasiti da je navedeni eko-projekt prikupna stanica na kojoj se ne prerađuje otpad što znači da nema neugodnih mirisa i slično već se isti, kada se još jednom dodatno sortira, šalje dalje. Reciklažno dvorište radi se uz pomoć EU fondova, a kompletan projekt bi trebao biti gotov do kraja ljeta, kada bi svoja vrata trebao otvoriti za sve naše sumještane – kazao je Marčelja, dodajući da to nisu jedini projekti na kojemu radi nova Općinska uprava čime se stvara novi uzlet Jelenja.

Gradi se reciklažno dvorište u Podhumu uz pomoć EU fondova
Gradi se reciklažno dvorište u Podhumu uz pomoć EU fondova
Gradi se reciklažno dvorište u Podhumu uz pomoć EU fondova
U tekućoj godini kompletna rasvjeta na području Općine Jelenje zamijenit će se novom LED-tehnologijom i tako će jelenjske ulice biti bolje osvijetljene. Radi se o modernizaciji postojećeg sustava koji sadrži 962 svjetiljke, a kompletna investicija financirati iz uštede koja se ostvaruje na održavanju sustava i uštedama u trošku električne energije, poručuju iz Općinske uprave.

Ove godine i novo sportsko igralište za mlade...
Ove godine i novo sportsko igralište za mlade...
Ove godine i novo sportsko igralište za mlade...
Radi se i na projektu višenamjenskog igrališta u Dražicama za kojeg je potpisan ugovor i radovi samo što nisu krenuli.

– Izgradit ćemo dva terena s umjetnom travom za mali nogomet i ostale aktivnosti naših sumještana, uz prigodna rasvjetna tijela, zaštitne mreže i skladište za opremu poboljšat će se uvjeti za sve naše sportaše, rekreativce i profesionalce – kazao je Marčelja.

Novi list Jelenje2020Osim u komunalnu infrastrukturu veliki pomaci bit će napravljeni i na području turizma. Radi se na novom turističkom brendu pod nazivom Visit Jelenje, koji će promijeniti smjer Turističke zajednice i razvoj same destinacije. Također, očekuje se postavljanje prigodnih tabla za sve jelenjske znamenitosti.

– Velika turistička atrakcija, kao i simbol turističke zajednice bit će mlinsko kolo, čija će skulptura biti izrađena od ostataka našeg drevnog starog mlina u Martinovom Selu. Plan je skulpturu postaviti u centar Dražica, u spomen na 27 mlinova koji su nekad radili uz Rječinu. Trg mlikarice, odnosno skulptura mlikarice simbol je teškog i marljivog života svih naših sumještana kroz povijest, a mlinsko kolo bit će simbol jelenjske destinacije. Uz to, u centru Dražica, do kraja godine osigurat će se i mogućnost korištenja besplatnog interneta za sve mještane i goste. Projekt je također financiran 100% iz EU fondova.

Općina Jelenje radi i na proširenju dječjeg vrtića u Podhumu. U planu je izgraditi prostor koji će moći primiti novih 20 djece jasličke dobi. Uz poboljšanje uvjeta za odgoj i obrazovanje jer, izgradit će se nova škola i proširiti vrtić, radi se i na prostorima i površinama za provođenje slobodnog vremena. U prvoj polovici godine izgradit će se novo dječje igralište u Zoretićima.

Jelenjska općina i ove godine radit će na proširenju mjesnog groblja. Naime, kupljena je nova parcela i ove godine započet će prva faza izgradnje grobnica, a kompletan projekt zadovoljit će kapacitete za neko duže razdoblje.



– Općina Jelenje ima odličnu suradnju s nadležnim institucijama s kojima gradimo sve veće projekte na našem području. Samo u sinergiji možemo realizirati projekte koji su važni za naše mještane, zajednicu ali i Primorsko-goransku županiju u cjelini. Naime, započinje rekonstrukcija ceste od mjesta Lubarska do mjesta Milaši s pripadajućom infrastrukturom, u vidu potpunog preasfaltiranja kompletnog kolnika. Uz proširenje napravit će se nogostup, kako bi poboljšali sigurnost naših mještana, a riješit će se i kompletna odvodnja oborinskih voda, kazao je Marčelja, dodajući kako će se s nadležnim institucijama ove godine do kraja povezati i veliki oborinski kanal u Brnelićima. Također, u planu je sanacija korita pritoka Gonjuša u Podkilavcu gdje se planira proširiti i pojačati most na predmetnoj lokaciji. Područje Rastočina u Podkilavcu će završetkom projekta tako dobiti modernu polazišnu točku za sve ljubitelje prirode koji se upute prema Grobničkim Alpama.

U 2020. godini nastavit će se veliki projekt sanacije Dubine, a na jelenjskom području s primjenom će započeti i individualno odvajanje komunalnog otpada u vidu spremnika koje je za sve naše mještane nabavila KD Čistoća i Općina Jelenje, sredstvima Europske unije. Podsjetimo, proračun Općine Jelenje ove godine iznos čak 33 milijuna kuna, što je ujedno i najveći iznos od osnutka te lokalne samouprave u riječkom prstenu.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.