Navigacija

Glavni meni

13
Čet, Lip
0 Novih vijesti

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/kud_zvir_primorski_nl_images_Novosti_iz_medija_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/kud_zvir_folklor1_images_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/kud_zvir_folklor3_images_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Error in function saveImage: Could not save the output file '/home/jelenjeh/arhiva.jelenje.hr/cache/46_images_fotogalerija_2017-10-01_Zatancajmo_po_domaci_thumb_medium667_445.jpg' as a jpeg.

Primorski Novi list: Reportaža o KUD-u Zvir i Alenki Juretić

KUD Zvir Jelenje - čuvar Grobničke baštine

Iz medija
Tipografija

Drago mi je da sam pomogla vratiti dio prošlog vremena - tradiciju, ples, pjesme i običaje. Hvala svima koji su omogućili i predložili me za ovu nagradu, kao i svima s kojima sam surađivala u proteklom vremenu, kazala je Alenka Juretić.

Dobitnica nagrade Općine Jelenje za životno djelo ove je godine Alenka Juretić, dugogodišnja voditeljica folklorne skupine Kulturnoumjetničkog društva Zvir, koja je svojim radom doprinijela očuvanju kulturne baštine Grobnišćine, a time i razvoju Općine Jelenje. Je­dan je od voditelja koji u Društvu od samih početaka.

- Ova me je nagrada iznenadila, ali istovremeno i oduševila. Naime, od malih nogu sam radila na području čuvanja i promocije tradicije grobničkog kraja. Moji roditelji voljeli su tradiciju i kulturu našega kraja i prenijeli su tu ljubav i na mene. Nagrada me je razveselila, to je veliko priznanje za sve što sam radila na tom području. To je prizivanje i za ljude koji su sa mnom radili, posebice folkloraši. Drago mi je da sam pomogla vratiti dio prošlog vremena - tradiciju, ples, pjesme i običaje. I hvala svima koji su omogućili i predložili me za ovu nagradu, kao i svima s kojima sam surađivala u proteklom vremenu, kazala je Juretić primajući nagradu iz ruku načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelje, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja.

Folkloraši

Alenka Juretić bila je dugogodišnja učiteljica u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice, sada umirovljenica te dugogodišnja voditeljica folklorne skupine KUD-a Zvir. Zaposlivši se kao mlada učiteljica u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice, potaknuta svojim odgojem i obrazovanjem te interesima djece kojima je bila učiteljica, započela je s terenskim istraživanjem folklorne baštine grobničkog kraja, budući da nije bilo dostupnih pisanih dokumenata o narodnim nošnjama, napjevima, plesovima i instrumentima i običajima grobničkog kraja.

- Svoja saznanja stečena na terenu, među mještanima naše općine, prenosila je na djecu te od samog početka svog učiteljevanja gradila kvalitetne programe koji su obrazovali i odgajali mnoge generacije djece i mladih naše Općine, ističu u Zviru.

Zahvaljujući zalaganju Alenke Juretić, 1977. godine osnovana je folklorna skupina, kao zasebna sekcija Društva, koja ove godine slavi četrdeset godina postojanja i stvaralaštva.Tijekom protekla četiri desetljeća stvaranja, folklorna skupina je pod vodstvom i vodena idejama i zalaganjem Alenke Juretić vrlo uspješno ostvarivala misiju očuvanja, njegovanja, unaprjeđenja i promidžbe folklorne baštine grobničkog kraja i općine Jelenje. Da bi se kulturna baština što uspješnije prenosila na mlade naraštaje, 1982. godine Alenka Juretić pokre­nula je zasebnu sekciju - dječju folklornu skupinu, koja sve do danas okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta. Folklorna skupina je svih četrdeset godina postojanja obogaćivala svoj program folklornim sadržajima iz cijele Hrvatske te je Juretić zahvaljujući stečenom obrazovanju na Školi hrvatskog folklora u organizaciji Matice iseljenika Hrvatske postavila mnogobrojne koreografije iz cijele Hrvatske.

Grobnički luštrini

- Ipak, prije svega njegovala je svoj domaći autohtoni folklor radeći na oživljavanju starih grobničkih običaja. Tako su oživljeni stari grobnički tanci, a vezano uz to napravljena je idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji. Otkinut je zaboravu način folklomo-drušrvene zabave Grobničana na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće pod nazivom Tanac pod feštu te običaji vezani uz grobnički pir. Sakupljeno je tridesetak starih grobničkih dječjih igara. Oživljeni su svatovski običaji te starinski napjevi i pjevanje na tanko i debelo, ali isto iako i usmena baština sakralnog sadržaja, ističu u Zviru.

Sakupljena saznanja Alenka Juretić objavila je u svojoj knjizi »Grobnički luštrini«. U spomenutoj knjizi koja ostaje na korištenje generacijama koje dolaze, autorica je zapisala sva saznanja do kojih je došla dugogodišnjim istraživanjem na terenu.

Budući da je folklorna skupina, zahvaljujući stručnom i predanom radu Alenke Juretić napredovala i postala sve poznatija i u krugovima stručnjaka koji se bave istraživanjem folklorne baštine, sa svojim autohtonim sadržajima nastupila je na mnogim renomiranim smotrama hrvatskog folklora, gdje je uspješno predstavila prije svega svoju općinu, cijeli grobnički kraj i Primorsko-goransku županiju - Zagreb, Vinkovci, Metković, Split, Slavonski Brod. Đakovo, Čakovec, Barban, Pula, Kutina, Otočac i gostovala u mnogim mjestima diljem Hrvatske, kažu u Zviru.

Zatancajmo po domaći

- Na tim natjecanjima folkloraši su pod vod tvom Alenke Juretić na pozornicu donosili dašak Grobnišćine i razigranih grobničkih tancih - mazurke, potresujke, vajsera i tanca po hrvatski. Temperament i razigranost grobničkih tancih već dugi niz go­dina folkloraši donose na pozornicu popularne emisije Lijepom našom, također zahvaljujući zalaganju Alenke Juretić, koja je i danas aktivni voditelj folklorne skupine odraslih, koja vrlo stručno i osmišljeno djeluje u društvu i svoje znanje i iskustvo prenosi na nove naraštaje i mlade stručnjake koji su stasali pod njenim budnim okom. Zahvaljujući Alenki Juretić i njenom djelovanju u KUD-u Zvir, Općina Jelenje postala je poznata kulturna i turistička destinacija Primorsko-goranske županije te se nadamo da će temelji i zidovi koje je sagradila Alenka Juretić biti poticaj za daljnji rad i nado­gradnju za dobrobit naš Općine, ističu u KUD-u Zvir koji je i predložio Alenku Juretić za nagradu za životno djelo.

Četrdeseti rođendan Zvira

Kulturno-umjetničko društvo Zvir iz Jelenja najznačajnije je i najstarije društvo te vrste na području općine Jelenje, ali i u cijelom grobničkom kraju. Od osnutka, 1973. godine sve do danas društvo djeluje neprekidno. Mnogi članovi i voditelji prisutni su u društvu od njegova osnutka sve do danas. Na takvoj bogatoj tradiciji i iskustvu godinama se grade kvalitetni programi, ali i obrazuju i odgajaju mnoge generacije djece i mladih. U društvu djeluje nekoliko sekcija - folklorna skupina s naglaskom na čuvanju kulturne baštine, plesne, glazbene te očuvanju običaja i tradicijskog oblačila, vokalna skupina koja njeguje repertoar širokoga spektra, odnosno skladbe popularnog tipa, sakralnog tipa folklornog tipa, naročito hrvatskog s naglaskom na istarska-primorskom muzičkom izričaju, kao i dječji zbor i dječja folklorna skupina. Folklorna skupina, kao zasebna sekcija društva osnovana je 1977. godine te ove godine slavi četrdeset godina postojanja i stvaralaštva. Da bi se kulturna baština što uspješnije prenosila na mlade naraštaje, 1982. godine osnovana je i dječja folklorna skupina koja sve do danas okuplja djecu osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta.

Kroz 40 godina djelovanja do danas u folklornu skupinu bilo je uključeno 900 članova, održano 7127 proba i 1209 i nastupa na pozornicama Hrvatske i svijeta, postavljeno je 60 koreografija, a nastupalo se uz tradicijska glazbala, sapele, harmoniku i triestinku i berde, a povremeno i uz tamburaške orkestre Zvir, Veseli primorci i Zametski koren. Veliki trag uz mnoge svirače na harmonici svakako je ostavio danas pokojni lvan Mladenić, koji je na nove generacije prenio starinske napjeve i svirku. Proteklih 40 godina folklorna skupina uspješno je djelovala pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Mjesne zajednice Jelenje odnosno Općine Jelenje te uz pomoć brojnih sponzora od kojih je poseban doprinos dala poznata i uspješna tvrtka Thermotechnik sa sjedištem u Lukežima. Folklorna skupina uspješno je surađivala s Osnovnom školom Jelenje-Dražice, s mnogim KUD-ovima Hrvatske i svijeta, Maticom iseljenika Hrvatske, Ethno Zagreb, Goranom Kneževićem, CIOF-om i Antom Cukrov, s bivšom Prosvjetno-pedagoškom službom Rijeka, koja je organizirala seminare za voditelje dječjih folklornih skupina. Uspješno je surađivala i s istak­nutim i uglednim stručnjacima folkloristike - etolozima, koreofozima, muzikolozima i istraživačima hrvatskih folklornih tradicija te koreografima kao što su pokojni dr. lvan lvančan, dr. Stjepan Sremac, prof. Vido Bagur, dr. Branko Šegovlć, dr. lrvln Lukefić. Poseban doprinos istraživanju i zapisivanju starih grobničkih napjeva te postavfjal]iu scenskih prikaza starih običaja i tanca dala je prof. Dorotea Stifanić Mislej, dugogodišnji voditelj glazbenog tečaja i Grobničkih tićih te počasni građanin Općine Jelenje. Od samog osnutka, stručno i osmišljeno, folklornu skupinu vodi učiteljica Alenka Juretić, istraživač grobničkih tradicija, voditelj i priznati hrvatski koreograf, član Foke, a njezin rad u dječjoj folklornoj skupini uspješno je nastavila Martina Mičetić-Davidić.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.