Navigacija

Glavni meni

14
Ned, Srp
0 Novih vijesti

Groblje

Prikaz iz zraka: Mjesno groblje u Jelenju

Tipografija

Mjesno groblje u Jelenju je komunalni objekt u vlasništvu Općine Jelenje. Grobljem upravlja općinski Jedinstveni upravni odjel (JUO). Komunalno društvo "Jelenje" brine se o uređenju i održavanju groblja, kao i mrtvačnice i kosturnice, koje su sastavni dio groblja. O uređenju i održavanju grobova i niša brinu se korisnici grobnih mjesta i niša.

Pravila ponašanja na groblju

Groblje je mještanima otvoreno za posjet od 6:00 do 21:00 sati u zimskim, odnosno od 6:00 do 22 h u ljetnom razdoblju. Posjetitelji groblja dužni su se na groblju kretati u miru i tišini te ponašati u skladu s poštovanjem prema umrlima.

Na groblju se mogu održavati samo skupovi koji su povezani s pogrebom ili s uobičajenim spomenima (komemoracije, vjerski obredi i sl.).

Na groblju je zabranjeno: onečišćavati grobove, putove, staze i uređaje, bez odobrenja ulaziti u mrtvačnicu u vrijeme koje nije određeno za pokop, bukom narušavati mir, dovoditi pse i druge životinje, neovlašteno kositi travu, gaziti po grobovima i nasadama, trgati i odnositi cvijeće s grobova, cvjetnjaka i parkova na groblju, saditi bilje prema vlastitom nahođenju korisnika, samoinicijativno uređivati staze (betoniranje, opločenje, nasipavanje i sl.), stavljati neprikladne slike, natpise, predmete i reklame, prometovati bilo kakvim vozilom, osim vozilima koja se koriste za radove na groblju, graditi i rekonstruirati nadgrobne spomenike bez suglasnosti Jedinstvenoga upravnog odjela.

Na groblju se, u pravilu, pokapaju pokojnici koji su imali prebivalište na području općine Jelenje.

U popunjena grobna mjesta može se odobriti ukop nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa. U popunjene grobnice i grobne niše može se odobriti ukop nakon proteka 30 godina od zadnjeg ukopa, uz poštivanje sanitarnih uvjeta. Urna se može položiti u grobno mjesto bez obzira na prethodni ukop, ako ima prostora. Iznimno, kada je grobno mjesto popunjeno, za ukop članova obitelji može se dodijeliti novo grobno mjesto.

Nova grobna mjesta dodjeljuju se na korištenje na neodređeno vrijeme, uz plaćanje naknade. Rješenje o korištenju grobnog mjesta JUO izdaje neposredno nakon smrti pokojnika, a prije ukopa, odnosno po pravomoćnom riješenju suda ili ugovoru. JUO neće izdati rješenje o korištenju novoga grobnoga mjesta ako je moguć ukop pokojnika u grobno mjesto za koje je već izdano rješenje.

Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena 10 godina smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno nakon proteka 30 godina od ukopa u grobnicu. Prije dodijele grobnog mjesta drugom korisniku, JUO je dužan premjestiti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu (kosturnicu).

Odobrenje za izgradnju / preinaku nadgrobnog spomenika daje JUO, na zahtjev korisnika. Bez dozvole JUP-a, na groblju i grobovima ne mogu se obavljati građevinski, obrtnički niti bilo koji drugi radovi. Svatko se grobno mjesto mora označiti prikladnim nadgrobnim znakom. Natpisi na grobovima i grobnicama ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske ili moralne osjećaje, niti na bilo koji način povrijediti uspomenu na umrloga.

Za kršenje navedenih pravila predviđene su novčane kazne.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.