Navigacija

Glavni meni

09
Čet, Velj
0 Novih vijesti

Video: Obilježeno 75. godina stradanja podhumskih žrtava

Svečanom komemoracijom i euharistijskim slavljem na spomen groblju Soboli obilježena je sedamdeset i peta obljetnica stradanja Podhumskih žrtava.

Na današnji dan prije 75 godina dogodio se strašan zločin u naselju Podhum. Zločin je bio takvih razmjera da je prema dostupnim podacima pogubljena i identificirana 91 osoba, a prema usmenoj predaji broj stradalih i nestalih zasigurno je mnogo veći. U komemoraciji su sudjelovali predstavnici Županije, načelnici Općine Jelenje i Čavle, a poseban gost bio je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Tomo Medved.

- Povijesne činjenice kazuju da se 12. srpnja 1942. godine u nacionalnoj povijesti zbio jedan od najstrašnijih zločina na ovim prostorima. Danas toga trebamo biti itekako svjesni kada stojimo pred trajnim i simboličnim spomenikom tog vremena. Drago mi je da i ove godine pokazujemo jedinstvo jer Podhumske žrtve su to zaslužile - kazao je okupljenima Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje te dodao kako je ovo i prilika da se ukaže na neispravnosti totalitarnih sustava i režima jer na kraju pate i stradaju obični ljudi te generacije iza njih. Takav je slučaj ovdje u Podhumu koji sa svojim žrtvama i zgarištima svakako predstavlja jedno od najneljudskijih i najstravičnijih nedjela koje je za sobom ostavio talijanski fašistički okupator. Želja mi je da se svakog 12. srpnja okupimo i poklonimo nevinim žrtvama te na dostojanstven način odamo pijetet, bez bilo kakvih društvenih podjela - poručio je Marčelja.

Svečanu svetu misu predvodio je mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko - senjski u miru, a u programu su još sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga, osnovna škola Jelenje-Dražice, zbor Korezin i Vokalna skupina KUD-a Zvir.

{gallery}fotogalerija/2017-07-12_Podhumske_zrtve{/gallery}

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.