Navigacija

Glavni meni

27
Pet, Sij
0 Novih vijesti

Video: Sportski ribolov na Rječini privukao hrvatske reprezentativce

Športsko ribolovni klub Rječina treću godinu zaredom organizirao je, na izvoru Rječine, natjecanje u sportskom ribolovu na slatkovodnim vodama, odnosno prvo i drugo kolo prvenstva Hrvatske pod nazivom Spin liga. Bilo je to ujedno i prvo ovogodišnje natjecanje stoga adrenalina nije nedostajalo.

Dvadesetak natjecatelja međusobno se takmiče cijelu godinu na području Republike Hrvatske. To su ujedno i hrvatski reprezentativci koji našu zemlju zastupaju na svjetskim prvenstvima diljem svijeta. Za one koji ne znaju, ovogodišnja liga je zapravo kvalifikacija za reprezentaciju Hrvatske koja će naše boje braniti u Bugarskoj ili Portugalu, ovisno koju će FIPSed, svjetska organizacija, izabrati za domaćinstvo u 2020. godini.  

– Prioritet natjecanja je promocija jelenjskog kraja i naših prirodnih ljepota. Uspjeli smo dovesti reprezentativce. Petorica su bila na svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, a sada su s nama što nam je velika čast i zadovoljstvo za razmijeniti iskustva – kazao je Dragomir Sudan, predsjednik ŠRK Rječina, dodajući da je klub, kao udruga, pokazao da se može nositi s organiziranjem elitnog natjecanja.

Podsjetimo, ŠRK Rječina dobitnik je i općinske nagrade za najbolji kolektiv u prošloj godini, što je samo još jedan od dokaza da su prepoznati od lokalne samouprave, u vidu očuvanja okoliša i sportske rekreacije. Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja posjetio je ribiče prvog dana natjecanja te im zaželio ugodan boravak i druženje uz ribarski pozdrav "bistro".

Kako je naglasio Sudan, fali malo veća podrška od nadležnih institucija koje zapravo eksploatiraju Rječinu ali kao klub aktivno se bore da sačuvaju krajolik i život uz tok rijeke jer, kako su naglasili, činjenica je da naša Rječina živa samo od Kukuljani do izvora, gdje nema kanalizacije i naselja, odnosno manji je utjecaj ljudi. Na tom području postoje gotovo svi mikroorganizmi koji su i nekada obitavali, a važni su za floru i faunu jer, mikroorganizmi su prvi stupanj u prehrani pohrambenog lanca u Rječini.

Spin liga kao liga postoji već petnaest godina, od Knina do Jelenja, i veoma je veoma je atraktivno, puno pokreta i kretanja te ne spada u standardni ribolov. Natjecatelji imaju zadatak uhvatiti ribu ali je i odmah pustiti, a da to tako uistinu i bude, budnim okom promatraju sudci. Lijepo vrijeme, cijeli protekli vikend, omogućilo je ugodno druženje ljubiteljima prirode te razmjenu iskustva. Prvog dana uhvaćeno je svega 72 ribe, dok je drugi dan zabilježen dvostruko bolji ulov od čak 132 ribe.

Rječina krije, osim autohtonih pastrva, i važnu bio kariku. Radi se, naravno, o riječnom autohtonom račiću koji postoji samo u ovom djelu Europe. Za potrebe natjecanja područje izvora Rječine poribljeno je sa sto kilograma pastrve koje su, po okončanju natjecanja, prebačene u obližnje jezero. Aktivni ribići uključit će se i u veliku eko-akciju Zelena čistka koja se održava na području Općine Jelenje u subotu, 13. travnja 2019. godine.

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.