Navigacija

Glavni meni

12
Sri, Lip
0 Novih vijesti

[NOVA TV] Dnevnik u vašem selu: Grobnik na pola puta od mora do planina

Najgledanija informativna emisija u Republici Hrvatskoj, Dnevnik Nove TV, u sklopu rubrike Dnevnik u vašem selu prikazao je ovu subotu videoreportažu o Grobnišćini pod nazivom Grobnik na pola puta od mora do planina.

Za najmodernije strojeve i radnike u metalo-prerađivačkoj industriji usred prirode ni subotom nema odmora. Kamere Nova TV zabilježili su proizvodnju najznačajnijeg poduzetnika na području općine Jelenje.

– Stvari koje mi izrađujemo u Lukežima, toga u Hrvatskoj nema. Svi strojevi u našim halama su prototipovi i ne postoji niti jedan takav stroj u svijetu – kazao je Vedran, voditelj proizvodnje u tvrtki TTO Thermotechnik.

Zato na posao u mjestu Lukeži stižu ljudi iz Rijeke i cijelog riječkog prstena.

Zadnje dvije godine smo narasli sa 70 djelatnika na 131 djelatnika – kazala je Tamara Vukušić, članica uprave TTO Thermotechnik.

Magnet za poduzetnike je i nova industrijska zona.

– Nismo imali adekvatan prostor na području Rijeke onda smo se odlučili preseliti ovdje u Općinu Jelenje jer su nam pružili ono što tamo nismo imali – prepričala je svoja iskustva Suzana Horvat, zamjenica direktora tvrtke Hotend d.o.o., novog subjekta u industrijskoj zoni Astra.

A posla itekako ima. Obnavlja se ambulanta, a uskoro će i oronula škola. U projekte će se iduće godine utrošiti oko 10 milijuna kuna.

– Ono što je najbitnije da su to po prvi put u povijesti Općine Jelenje sredstva iz fondova Europske unije i vanjskih izvora financiranja, bez čega ne bi bilo moguće sve te projekte realizirati – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Novi vrtić i proširenu školu s produženim boravkom ima susjedna općina Čavle. Ipak probleme im stvara indeks razvijenosti i Zakon o brdsko-planinskom području.

– Gotovo 90% prihoda od poreza na dohodak je nekada ostajao kod nas, sada je to, nažalost, svega 60%. U međuvremenu smo izgubili prihod od komunalne naknade od strane vojske od otprilike 1 milijun i 800 tisuća kuna godišnje, a u obvezi smo isplaćivati povrat poreza, kazala je Ivana Cvitan-Polić, načelnica Općine Čavle.

Običaji su ono čime se na Grobišćini ponose sve generacije.

– Mi vam govorimo grobničkom čakavštinom, koja je od 2011 godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro – napomenula je Ada Maršanić iz Ratulja.

Koje će uskoro nuditi gostima jer, ljeti ovdje dolaze turisti iz cijeloga svijeta.

– Ostali dio godine svoj smještaj rezerviraju gosti zahvaljujući blizini automotodroma kao i Platka – kazao je Sandi Bujan Cvecić iz ugostiteljskog objekta Villa S&S – Čavle.

A baš u nedovoljno iskorištene blagodati Grobničani polažu nade za dodatni razvoj svog kraja, zaključila je novinarka Katarina Jusić u videoprilogu od dvije minute, u kojemu je sažeto poduzetništvo, investicije, kultura te običaji grobničkog kraja.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=_e7T_JpPk44

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.