Navigacija

Glavni meni

09
Čet, Velj
0 Novih vijesti

Dnevnik Nove TV: Kamerama protiv divljih deponija

Bezobrazluku i neodgovornosti građana koji smeće bacaju u prirodu staje se na kraj. Na divljem deponiju Dubina kamerama se kreće u lov na prijestupnike. Kazne im u rekordnom roku stižu na kućne adrese.

Početkom prosinca, u najgledanijoj informativnoj emisiji u Republici Hrvatskoj emitirana je video reportaža iz Jelenja. Radi se, naravno, o Dnevniku Nove TV koji su istražili kako funkcionira novi sustav kamera postavljenih na području nekadašnje šljunčare Dubina.

Na divljem deponiju otpada u zaleđu Rijeke kamerama se kreće u lov na prijestupnike. Kazne im u rekordnom roku stižu na kućne adrese! Od građevinskog materijala, odjeće i obuće pa do televizora. Gomile smeća, umjesto na odlagalištima otpada, godinama završavaju u bivšoj šljunčari nedaleko od Rijeke.

"Ljudi svakodnevno dolaze i bacaju, čujete, to kao da vam je pred vratima - samo bura zapuhne i sve vam je pred kućom", žali se Katarina iz Dražica. "Mi svi vidimo, al nitko se neće suprostavit, normalno, da se dovode gume, kablovi...", dodaje Žarko iz Podhuma. "Cijela šuma je puna azbesnog otpada to je strašno", zaključuje Mirko iz Mavrinaca.

I sve to na vodozaštitnom području. U borbu protiv divljeg deponija krenula je Općina Jelenje. Zbrinuto je tek 300 kubika smeća, a postavljen je i video nadzor. "Trenutno su postavljene dvije kamere, pokušat ćemo u narednom periodu za 50 tisuća kuna postaviti još 5-6 kamera. Problem je što EU trenutno nije prepoznala sanaciju divljih odlagališta otpada pa pokušavamo pronaći sredstva iz svog proračuna", kazao je Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje.

24 sata na dan kamere snimaju područje. Sve nadgleda i komunalni redar. Neugodne, ali i pomalo bizarne situacije su - svakodnevica. "U hrpi smeća smo našli određene račune, kontaktirali smo osobu koja dolazi iz Rijeke. Gospodin nam se ispričao, međutim on je platio firmi određenoj da mu pokupi smeće iz stana - oni su pokupili i otpeljali u Dubinu", kazao je komunalni redar iz Komunalnog društva Jelen, Sandi Manestar.

A na ekološku svijest građana, očito, mogu utjecati samo kazne. Do sad je kažnjeno 10-ak prekršitelja s iznosima od dvije do 10 tisuća kuna. Neusporedivo s cijenom koju će Hrvatska platiti Europi ne bude li do 2020. godine odvajala 50% otpada.

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.