Navigacija

Glavni meni

Pročitajte treći broj Glasnika Općine Jelenje

Glasnik Općine Jelenje #3 - svibanj-prosinac 2018

Tipografija

Treći broj Glasnika već stiže u Vaše poštanske sandučiće. U nastavku donosimo online izdanje prilagođeno svim platformama. Glasnik obuhvaća vremensko razdoblje od svibnja do prosinca ove godine.

Dragi sumještani,

prosinac je mjesec u kojem se zbrajaju rezultati godine koju ispraćamo i potvrđuju planovi za naredno razdoblje. Jasno, to je mjesec u kojem se u ozračju Adventa dočekuje Božić i nakon toga Nova godina, to je vrijeme ljubavi i razumijevanja i ja sam uvjeren da će i naša Općina sa svim svojim stanovnicima na taj način doži-vjeti ovo vrijeme.

Možda će Vas začuditi malo podeblji Glasnik koji držite u rukama. Razlog je vrlo jednostavan – toliko se toga događalo u proteklom razdoblju i toliko je planova, a mi u Općinskoj upravi želimo sve to podijeliti s Vama, našim sumještanima jer zbog Vas se sve to i radi. Nova snaga Jelenja koja je prije malo manje od dvije godine preuzela Upravu Općine Jelenje puna je elana i volje da se realiziraju neki projekti o kojima godinama sanjamo i očekujemo. Riječ je, prije svega, o obnovi i uređenju škole u Dražicama, obnovi i uređenju zdravstvene stanice, ali i o nizu manjih zahvata od kojih su neki već gotovi, kao što su novo igralište za djecu u Velim Dražicama i Jelenju, a neki su u planu za sljedeću godinu i vrijeme koje je pred nama. Ponosni smo na ono što smo postigli, o čemu svjedoče i riječi podrške naših mještana, ali ostajemo vjerni našem načelu – uvijek se može i bolje i više. Tim ćemo se načelom rukovoditi u našem radu i u budućnosti, a uvjereni smo da ćemo i dalje imati Vašu podršku. O svemu realiziranome čitajte u meni osobno najdražoj rubrici pod nazivom Komunalni info, EU projekti i investicije, na gotovo 12 stranica.

Ove godine koja je na izmaku obilježili smo srebrni jubilej utemeljenja naše Općine. U toj jubilarnoj godini po prvi smo put povukli i novce iz EU fondova za realizaciju projekata. Jasno je da dio projekata, i to onih kapitalnih (škola, zdravstvena stanica...), ne bismo realizirali bez dobre suradnje i podrške Primorsko-goranske županije. Taj partnerski odnos polako se uhodava i za narednu godinu planiraju se određena sredstva i prvi veliki rezultati odlične suradnje.

Ove je godine u Gašparovom mlinu postavljeno novo veliko kolo, a uskoro ćemo obnoviti i malo kolo. Tako čuvamo dio naše višestoljetne baštine i osiguravamo ne samo očuvanje baštine već i zdravu sirovinu za našu palentu kompiricu. Od ove godine osigurali smo niz dodatnih zdravstvenih pregleda za stanovnike naše Općine, i prema prvim informacijama na taj smo način nekolicini mještana osigurali preventivne operacije i spasili njihove živote. Nakon ukidanja Zakona o brdsko-planinskim područjima po prvi put smo pove-
ćali naš proračun što je posljedica novih investicija realnog sektora i jačanja poduzetničkih aktivnosti, kao i investicija same Općinske uprave.

Tijekom naredne 2019. godine planiramo povećati kapacitet vrtića u Podhumu i započeti s izgradnjom reciklažnog dvorišta. Posebno nas veseli početak radova na dodatnoj izgradnji vodovodne mreže (do 2023. g. planira se izgraditi dodatnih 24 kilometra vodovoda) i kanalizacijske mreže čime dodatno štitimo pitke izvore vode naše Rječine (do 2023. g. planira se izgraditi čak 44 kilometra nove kanalizacije). Uz izgradnju nove optičke mreže svi ćemo u Općini Jelenje dobiti mnogo brži internet, a to je preduvjet i za otvaranje novih pogona te stvaranje novih poslovnih ideja.

Ponosni na naše grobničko podrijetlo i sve ono što su nam naši preci ostavili, duboko smo svjesni i golemog potencijala kojim raspolažemo. Stoga je pred Općinskom upravom velik posao kako bi još neostvarene želje naših sumještana proveli u djelo i osigurali kvalitetniji život u našoj Općini i popravili demografsku sliku. Ne želimo samo da se ljudi doseljavaju u našu Općinu već smo, sukladno našim mogućnostima, osigurali stimulativne mjere za svako novorođeno dijete, kao i dodatne vrtićke pogodnosti za obitelji s više djece.

Na kraju ove godine želim izraziti zahvalnost svim mještanima Općine Jelenje za podršku koju nam daju u dosadašnjem (nadamo se i budućem) radu! Želim mir i blagostanje svima Vama, Vašim obiteljima i prijateljima, uz obilje zdravlja i radosti! Čestit Vam i blagoslovljen Božić i uspješna nova 2019. godina!

Vaš načelnik,
Robert Marčelja


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.