Navigacija

Glavni meni

Edukativni video: Reciklažno dvorište Podhum

Reciklažno dvorište u Podhumu počinje s radom 1.10.2020. godine, a istim će upravljati Komunalno društvo Čistoća.

Sakupljanje krupnog odnosno glomaznog otpada i sekundarnih sirovina iz otpada papira, plastike, stakla, tekstila, metala od sada se odvija putem reciklažnog dvorišta. U nešto više od godinu dana, uz pomoću EU fondova i vlastitih sredstava Općina Jelenje je na kraju Podhuma izgradila moderan i siguran prostor u kojem se prikuplja i, sortira otpad te predstavlja prvu stepenicu u procesu recikliranja za sve mještane.

Cilj reciklažnog dvorišta Podhum je pružanje mogućnosti za odvojeno prikupljanje otpada. Mještani mogu legalno odvajati opasni otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, krupni (glomazni) otpad i time osigurati odgovarajuće zbrinjavanje. Ukupni iznos projekta iznosi gotovo 4.5 milijuna kuna, od kojih je 85 % sufinanciran iz fondova Europske unije. Reciklažnim dvorištem u Podhumu upravlja Komunalno društvo Čistoća, specijalizirana tvrtka zadužena za zbrinjavanje otpada.

U nastavku pogledajte kako odvajamo otpad.

Plastični otpad odlažemo u žute spremnike ili za to predviđene vreće. Prije razvrstavanja potrebno je odvojiti čep i zgnječiti bocu, odnosno ambalažu kako bi zauzimala manje prostor.

Papir i stari karton odlažemo u vrećicu za papirni otpad ili kontejnere za papir koji su označeni plavom bojom. Prije odlaganja papira i kartona, ukloniti metalne spojnice, ljepljive trake, plastiku i slično.

Limenke od napitka i hrane spadaju u metalnu ambalažu te se odlažu u sive kontejnere ili spremnike.

Veoma je važno da staklenu ambalažu odvajamo i odlažemo u zelene spremnik.

U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire, kape, torbe, krpene igračke i ostale otpadne tekstilne proizvod.

U krupni otpad iz kućanstva spadaju stvari koje se zbog svoje veličine ne mogu odložiti u vreće ili posude za komunalni otpad. Kada primjerice čistite garažu ili podrum, sve što vam ne treba odvezite u naše reciklažno dvorište od kamo će se otpad odvoziti dalje na preradu.

U opasni otpad ubrajamo razne štetne tvari kao što su stare baterije, lijekovi, ostaci sredstava za zaštitu bilja, dezinfekciju, boje lakovi. Stoga se takav otpad mora odvojeno skupljati te odvesti u reciklažno dvorište.

Nije teško, zar ne?

Reciklažnim dvorištem uvelike rješavamo problem odlaganja otpada na divljim odlagalištima jer mještani svakodnevno imaju mogućnost odvoza stvari koji im ne trebaju u jedinstven i uređen prostor iz kojega se prikupljeni otpad odvozi na daljnju preradu. Kada imate stvari ili proizvode koji vam ne trebaju, bacanje u prirodu nije rješenje. Odvezite otpad u reciklažno dvorište Podhum i legalno te besplatno očuvajte prirodu i naš zavičaj.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=k5cTNayXwVk

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.