Navigacija

Glavni meni

22
Sri, Svi
0 Novih vijesti

Petrovski krisi: Edukativni crteži djece prezentirani u stalnom postavu TZO Jelenje

Kultura i tradicija
Tipografija

Povodom Petrove, Udruga Margareta Cro Art Podkilavac već treću godinu za redom organizirala je manifestaciju Petrovski krisi.

Na Trgu mlikarice u Dražicama tom su se prigodom okupila djeca i roditelji, koje je pozdravio načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, izražavajući zadovoljstvo kako su djeca bez obzira na kratko vrijeme uspjela napraviti izložbu, koju
je potom osobno otvorio u postavu TZ-a Općine Jelenje.

Djeca su na slikama prikazala što se može dogoditi ako ne pazimo kamo bacamo opuške cigareta ili palimo vatru u prirodi bez kontrole. Sve se može pretvoriti u katastrofu, odnosno veliki požar koji se teško kontrolira, moglo se iščitati iz dječjih radova. U projektu su sudjelovali Majda i Izabela Ban, Lucija Vukas, Katja Šepčić, Morena Boroe, Marija Čuljat i Mario Tomaić.

Djeca su, također, čitala slikovnicu »Koprivko«, za koju je tekst napisala Margareta Krstić, a prilagodio Branko Dolenc iz Koprivnice i uvrstio u seriju svojih slikovnica.

- Ova priča govori o dolasku Koprivka na Grobnišćinu, zapravo dok su Dunja i Koprivko bili na Cresu i gledali supove na nebu odjednom se nešto čudno dogodilo i pali su na livadu ispred kuće u Podhumu gdje su se loptom igrale tri djevojčice - Lea, Lara i Vita. Lopta je pala u obližnji jorgovan, a u grmu jorgovana ugledale su prestrašene dječje okice. Bili su to Dunja i Koprivko još više prestrašeni kad im se Lea obratila na grobničkom dijalektu: »Dica ča tu delate, ki ste vi, ala hote se igrat s nami«. Mislili su kamo smo to pali, u kojoj se zemlji nalazimo - kazala je Margareta Krstić iz Udruge Margareta Cro Art.

Djeca su također pročitala priču »Jubav Ričine i Hahlića«, koju je uz mentorstvo Margarete Krstić, 2013. godine napisala tada desetogodišnja djevojčica Lea Vrban iz Podhuma.

Manifestaciju Petrovski krisi sponzorirala je Primorsko-goranska županija, a pokrovitelj je bila i Općina Jelenje. Izložba će biti otvorena svaki dan od 9 sati do navečer, sve do kraja kolovoza (Restoran Spizza).


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.