Navigacija

Glavni meni

27
Pet, Sij
0 Novih vijesti

[NOVI LIST] Marčelja: Nadamo se da će cesta opet biti u punoj funkciji

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom obilaska opasne dionice ceste Grohovo - Lopača

Iz medija
Tipografija

Predsjednica je posjetila cestu Grohovo - Lopača nakon pritužbi žitelja kojima ona puno znači jer im skraćuje put do grada. Najavila je da će potaknuti nadležne na brže rješavanje ovog pitanja, jer će od sanacije toga klizišta korist biti višestruka.

Zahvaljujem predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović na inicijativi vezanoj za sanaciju klizišta na lokalitetu Lopača-Jarki. Naime, našim mještanima veoma je važna komunikacija s gradom Rijekom, a zbog odrona koji se dogodio prije nekoliko godina, onemogućen je prijevoz osobnim automobilima i tako je prekinuta važna komunikacija za svakodnevni život. Stoga, smatran da je šteta nemjerljiva, izjavio je to načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja nakon što je prekjučer predsjednica Grabar-Kitarović u pratnji predstavnika Grada Rijeke, Rijeka prometa, Općine Jelenje, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda obišla cestu između Grohova i Lopače, koja je još od veljače 2014. godine zatvorena za sav promet zbog većeg oštećenja kolnika nastalog kao posljedica pojave klizišta.

Marčelja je posebno istaknuo važnost ove ceste i za Psihijatrijsku bolnicu Lopača jer, dodao je, ta ustanova trpi štetu za to što zaposlenici i pacijenti te ostali koji trebaju usluge bolnice svakodnevno moraju ići okolnim i dužim putem te tako povećavaju trošak.

Složen problem

- Nadalje, gubitak trpi i HEP proizvodnja, jer akumulacija Valići radi smanjenim kapacitetom. Pozdravljamo inicijativu i interes predsjednice RH za rješavanje nama vrlo važnog problema i nadamo se da će sve institucije koje su u utorak bile na terenu odraditi svoj dio posla i da u dogledno vrijeme navedena dionica bude ponovno u punoj funkciji - kazao je načelnik Marčelja.

Podsjetimo, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je klizište na poticaj građana koji su joj uputili pritužbe, jer uništena cesta stanovnicima ovog dijela Grobnika puno znači, budući da skraćuje put do grada. Grabar-Kitarović istaknula je kako je problem složeniji nego što je prvotno izgledalo, jer je riječ o jednom većem i složenijem klizištu. Grabar-Kitarović najavila je da će potaknuti predstavnike Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i nadležnih ministarstva na bliže rješavanje ovog pitanja, jer će financijska sredstva koja će se uložiti u sanaciju ovog klizišta imati višestruku korist, u smislu zaštite akumulacijskog jezera, ali i sigurnosti građana ovog područja koji koriste ovu cestu unatoč tome što je zatvorena, posebice zbog toga što u slučaju velikih kiša može doći do ponovnog klizanja.

Prometnica Grohovo – Lopača oštećena je početkom veljače 2014. godine, na dionici od raskrižja s ulicom Grohovski put, na potezu od oko 150 metara.

Sve bliže jezeru
No, prema riječima Elija Biasiola, rukovoditelja održavanja prometnice u Rijeka prometu, samo klizište je puno veće - široko je oko 390 metara, dugačko oko 190 metara te procijenjene dubine od oko 30 hektara. U protekle četiri godine zamijećen je i pomak klizišta prema jezeru Valići, s time da se cesta pomaknula oko dva metra, a klizište se na svom dnu jezeru primaknulo za pet metara. Prema mišljenju angažiranog stručnjaka s Građevinskog fakulteta, dr. se. Željka Arbanasa, ova cesta nikad više neće moći služiti kao prava prometnica, nego će se moći urediti kao bijeli put i služiti za potrebe lokalnog stanovništva. Odluka o tome na koji će se način i kojom dinamikom sanirati klizište nalazi se u nadležnosti Hrvatskih voda, HEP-a i Grada Rijeke. U sklopu poduzetih mjera predostrožnosti, još 2014. godine iz jezera Valići, koje se nalazi u podnožju uzvisine na kojoj se pojavilo klizište, ispušten je dio vode kako bi se, u slučaju daljnjeg odrona tla, spriječilo eventualno izlijevanje vode iz jezera.


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.